Bilgisayarda oyun oynarken masanızda duran bardağa eliniz çarptığında veya havuz kenarında bir anlık dalgınlıkla telefonunuzu maynonuzun cebinde unuttuğunuzu fark ettiğinizde ne yazık ki iş işten çoktan geçmiş oluyor. Yanlış yöntemler uygulanırsa geri dönüşü zor bir yola doğru ilerleyebilir.
Bazı akıllı telefon üreticileri suya ve toza dayanıklı cihazlar geliştiriyor olsalar dahi hala piyasadaki modellerin birçoğunda bu özellik ne yazık ki bulunmuyor. Yüksek meblağlar karşılığında alıdğımız bir akıllı telefonun suyla temas etmesi ve bu sebepten dolayı arızalanması, çoğu zaman garanti kapsamında değerlendirilmiyor ve tamir için ekstra ücret talep ediliyor.
Suya düşen akıllı telefonunuzu nasıl kurtaracağınız hakkında teknik servislerle uğraşmadan cihazınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
1- Mümkün olduğunca hızlı bir şekilde telefonu sudan çıkartın.
Hızlı ve çevik olmak bu noktada büyük önem arz ediyor. Mümkün olduğunca hızlı bir şekilde telefonu sudan çıkarın. Cihaz üzerinde bulunan hoparlör delikleri, şarj portu, kulaklık girişi ve SD kart girişi suyun cihazada nüfuz edebileceği noktalar olarak düşünülebilir.
Başka bir tehlikeli durum da suyla temas sırasında cihazın şarja takılı olması. Bu durum cihazın zarar görme oranını artıracak hatta yangına kadar varan durumlara sebebiyet verecektir. Şayet böyle bir durumla karşılaşırsanız telefonu hemen prizden çıkartın.
2- Suyla teması kestikten sonra cihazı kuru bezlerle, kumaş parçalarıyla veya emici mendillerle sarmalayın.
Cihazı sudan çıkarttıktan sonra hemen dış yüzeyini kurulamamız gerekiyor ki dışında kalan su damlaları içeri sızmasın. Bu aşamadan sonra bezleri kullanarak arka kapağı açıp bataryayı hemen yerinden çıkartmamız şart.
Ne yazık ki tüm üreticiler çıkartılabilir batarya tasarımına sahip değiller. Özellikle Apple bu konuda tutucu bir tavır sergiliyor. Samsung'un bazı modellerinde çıkartılabilir batarya sunulduğu için bu kullanıcılar bir nebze olsun daha şanslılar.
3- Cihazdaki SIM kartı çıkartın
Bildiğiniz gibi rehberiniz ve diğer önemli bilgileriniz SIM kart üzerinde depolanıyor. Şayet bu bilgiler sizin için hayati öneme sahipse bataryadan hemen sonra SIM kartı da yuvasından çıkartın ve kuru bir mendille onu da silin.
4- Cihaza takılı olan aksesuarları çıkartın
Su teması sırasında cihaza takılı kulaklık, mikrofon, koruma kılıfları, lens aksesuarları bulunuyorsa bunların da vakit kaybetmeden çıkartılması gerekiyor. Aksi halde bu aksesuarlar cihazlardaki giriş ve çıkışları kapalı tutarak içerideki suyun dışarı çıkmasına engel olacaklardır.
5- Elektrikli süpürge veya vakumlu makineler ile cihazdaki suyu çekin
Fön makinesi yerine havayı emen makineler kullanmak ise en doğru seçim. Bu iş için bir elektrikli süpürge kullanabilirsiniz. Makinenin emme borusunu cihazın su girebilecek delikleri üzerinde tutun ve suyun dışarı çıkmasını kolaylaştıracak hareketler yapın. Bu işlemi en az 20 dakika boyunca kesintisiz olarak uygulamak gerekiyor.
Bu işlem esnasında dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var o da emiş borusunu cihaza çok yakın tutmamak.