Tuğçe Huy / Muhabir

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu yıl gümrüklerde yapılan kaçakçılık operasyonlarının büyüklüğünü vurguladı. 2024 yılı itibarıyla kaçak eşya yakalama değerinin geçtiğimiz yıla oranla yüzde 139 artarak 55 milyar 178 milyon liraya ulaştığını bildirdi. Bolat, uyuşturucu, kaçak altın, akaryakıt ve tütün gibi ürünlere yönelik denetimlerin her alanda ciddi bir artış gösterdiğini belirtti.

KAÇAKÇILIKLA MÜCADELEDE BÜYÜK BAŞARI

Bakan Bolat, gümrüklerdeki denetimlerde geçen yıl 5 bin 775 olan yakalama olay sayısının bu yıl 7 bin 300'e çıktığını söyledi. 2024’te uyuşturucu madde kaçakçılığına karşı büyük bir başarı sağlandı. 30 milyar 450 milyon lira değerinde 24 ton 300 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi. Bu alandaki operasyon sayısında yüzde 88 artış, yakalanan uyuşturucu miktarında ise yüzde 103 artış yaşandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş "Sarıkamış Ekspresi"ni karşıladı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş "Sarıkamış Ekspresi"ni karşıladı

UYUŞTURUCU YAKALAMADA REKOR

Bu yıl gümrüklerde yapılan en yüksek uyuşturucu yakalamaları da dikkat çekti. Gürbulak Gümrük Kapısı’nda 4,5 ton metamfetamin ele geçirilirken, Habur Gümrük Kapısı’nda ise 850 kilogram eroin yakalandı. İstanbul Havalimanı'nda ise 2 ton 300 kilogram esrar tespit edildi. Ayrıca, Kapıkule Gümrük Kapısı’nda 635 kilogram esrar ve Mersin Taşucu Limanı'nda 1,6 milyon kaptagon yakalanarak, tarihe geçen büyük miktarlarda uyuşturucu kaçakçılığı önlendi.

KAÇAK ALTIN VE ARAÇLAR

Kaçak altın yakalamalarında da büyük bir artış yaşandı. 2023’te 117 olayda 557 kilogram kaçak altın ele geçirilmişken, bu yıl 1,3 ton kaçak altın yakalandı. Bu artışla birlikte, kaçak altın yakalamalarında değer bazında yüzde 230 oranında bir artış sağlandı. Ayrıca, gümrüklerde 2 bin 26 kaçak araç tespit edilerek, bu araçların toplam değeri 2 milyar 781 milyon lira olarak belirlendi.

AKARYAKIT KAÇAKÇILIĞINA KARŞI SIKI DENETİM

Ticaret Bakanı, akaryakıt kaçakçılığına karşı yapılan mücadelenin de önemine değindi. 2024 yılı itibarıyla 3 bin 29 ton kaçak akaryakıt ele geçirildi. Bu operasyonların Türkiye'nin enerji güvenliği açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Bolat, gümrüklerde yapılan denetimlerin daha da sıkılaştırılacağını ifade etti.

GÜMRÜKLERDE TEKNOLOJİ DESTEKLİ DENETİMLER

Bolat, kaçakçılıkla mücadelenin modern teknolojiyle daha etkin hale getirildiğini vurguladı. Bakanlık, yapay zeka ve dijital sistemlerle kaçakçılık girişimlerini anlık takip ederek, hızlı müdahale imkânı sağlıyor. Gümrüklerdeki kontrol sistemlerinin yanı sıra deniz yoluyla yapılan kaçakçılığı önlemek için de 27 devriye sınıfı motor botunun kullanıldığı aktarıldı.

KAMU VE VATANDAŞ MENFAATLERİ KORUNUYOR

Bakan Bolat, gümrüklerde yapılan operasyonların, kamuya büyük vergi kayıplarını engellediğini ve vatandaşların haklarını koruma amacını taşıdığını söyledi. Bu yıl yapılan denetimlerle, hem yasal ticaretin desteklenmesi hem de halk sağlığını tehdit eden kaçakçılıkla mücadelenin sürdürüleceğini belirtti. Bolat, kaçakçılıkla mücadele çalışmalarının artan bir hızla devam edeceğini ve Türkiye’nin güvenli ticaret ortamını koruyacağını ifade etti.

Kaynak: Tuğçe Huy