Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'da öldürülmesi, Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir çatışma ihtimalini artırdı ve bu durum petrol fiyatlarında yükselişe neden oldu. Türkiye saatiyle 09.00 itibarıyla, küresel gösterge olan Brent ham petrol vadeli işlemleri yüzde 0,88 artışla 81,55 dolara, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri ise yüzde 0,91 artışla 78,62 dolara yükseldi. Her iki gösterge de bir önceki seansta yaklaşık yüzde 4 oranında artış göstermişti.

IKON Menkul'ün analizine göre, Brent petrolün varil fiyatının 80 dolar üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda ilk direnç noktası 81,80 dolar seviyesinde bulunuyor. Daha sonraki dirençler ise 82,6 ve 83,4 dolar seviyeleri olarak öngörülüyor. Olası bir düşüşte destek seviyeleri ise 76,75, 73,68 ve 72,25 dolar olarak belirtiliyor.

ABD, Bangladeş'i ekonomi alanında destekleyecek ABD, Bangladeş'i ekonomi alanında destekleyecek

PETROL TEDARİKİNDE AKSAMALAR OLDU

İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi, Lübnan merkezli Hizbullah'ın üst düzey komutanının Beyrut'ta bir İsrail saldırısında öldürülmesinden kısa bir süre sonra gerçekleşti. Bu ölümler, İsrail ve Hamas arasındaki gerilimin daha geniş bir Orta Doğu çatışmasına dönüşme ve petrol tedarikinde aksamalara yol açma endişelerini artırdı.

Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar, "Petrol piyasaları, Haniyye'nin suikastının İran'ı İsrail ile savaşa daha doğrudan dahil edeceğinden haklı olarak endişe ediyor. Bu da İran'ın petrol tedarikini ve ilgili altyapıyı riske atabilir" dedi. Dhar ayrıca, Hürmüz Boğazı'nın ablukaya alınmasının küresel petrol tedarikinin yüzde 15-20'sini tehdit edebileceğini belirtti.

Fiyatları yukarı iten diğer bir etken de ABD'den gelen veri açıklamaları ve zayıflayan dolar oldu. ABD Enerji Bilgi İdaresi'nin (EIA) verilerine göre, güçlü ihracat talebi nedeniyle ABD ham petrol stokları 3,4 milyon varil azalarak 433 milyon varile düştü.

PETROL TALEBİNİ ARTIRABİLİR

Ayrıca, ABD dolar endeksi, Federal Rezerv'in faiz oranlarını sabit tutmasının ardından bir kesinti ihtimalini açık bırakmasıyla Perşembe günü önceki seanstan kayıplarını genişletti. Zayıf dolar, diğer para birimlerini elinde bulunduran yatırımcılardan gelen petrol talebini artırabilir.

Uzun vadede, yatırımcılar Çin talebine güvenmiyor. Phillip Nova analisti Priyanka Sachdeva, bu endişenin petrol fiyatlarındaki yükselişi sınırlamaya devam edeceğini belirtti. Çin'den gelen resmi veriler, yeni siparişlerdeki düşüş ve düşük fiyatlarla mücadele eden fabrikalar nedeniyle Temmuz ayında imalat faaliyetlerinin beş ayın en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi. Özel sektörün Perşembe günü açıkladığı bir ankette de, yeni siparişlerdeki düşüş nedeniyle Çin'in imalat faaliyetlerinin Temmuz ayında dokuz ay sonra ilk kez daraldığı görüldü.

Kaynak: aslinda.com