Trakya’ya yeni coğrafi işaretler

Başvuruları STK ve yerel yönetimlerce yapılan, ana yürütücülüğünü Trakya Kalkınma Ajansı’nın yaptığı Trakya’daki coğrafi işaret çalışmalarından güzel haberler geliyor. Son olarak Tekirdağ Soğanı ve Meriç Yer Fıstığı onay süreçlerini tamamlayarak tescil aldı.

Osmanlı saray mutfağının aranan ürünlerinden olan, coğrafi işaret başvurusu 2021’de yapılan Tekirdağ soğanına dair süreci 21 Eylül 2022’de tamamlandı.

Böylelikle Tekirdağ Soğanı; Tekirdağ köftesi, Karacakılavuz dokuması, Malkara kaşar peyniri, peynir helvası, Tekirdağ yapıncak salamura asma yaprağı, Velimeşe bozası, Hayrabolu tatlısı ile birlikte coğrafi işaret alan Tekirdağ’ın 8’inci ürünü oldu.

Kışa dayanıklı, acı bir soğan olan Tekirdağ soğanı, kentin bir diğer coğrafi işaretli ürünü olan köftesinin de ana ürünlerinden. Dış kabuğu sert, iç dokusu güçlü olan Tekirdağ soğanının bir diğer özelliği rengidir. Tekirdağ soğanı mora yakın pembemsi bir renge sahip. Tekirdağ soğanı özellikle 16. ve 17. yüzyılda Osmanlı saray mutfağında rağbet gören bir ürün olarak kayıtlarda yer alıyor.

Tekirdağ soğanının  tescilinin ardından yapılacak çalışmalarla, bu yıl 2 bin dönüm alandan 3 bin ton ürün beklentisinin ileriye taşınması, ürün ekili alanların çoğaltılması amaçlanıyor.

Edirne’nin coğrafi işaretli ürünü; Meriç Yer Fıstığı

Başvurusu Meriç Ziraat Odası tarafından 2017’de yapılan, Trakya Kalkınma Ajansı’nın yürüttüğü coğrafi işaret çalışmaları neticesinde, Meriç yer fıstığı Edirne’nin 11’inci Trakya’nın ise 23’üncü coğrafi işaretli ürünü oldu.

Edirne’nin Meriç ilçesinde yetiştirilen ürün, baklagiller familyası içinde yer alıyor.  Meriç yer fıstığı küçük tane yapılı, tohum zarı ince, kabuğu ise ince ve kırılgan bir yapıda.

Meriç’te yetiştirilen Kavrulduktan sonra paketlerde veya çuvallarda piyasaya sunulan ürün, çerezlik olarak kullanılmasına rağmen yağ sanayisinde de değerlendiriliyor.

Meriç yer fıstığı, iklimsel olarak yaz sezonunun kısa sürmesi nedeniyle birinci ürün olarak ekiliyor. İkinci ürün olarak ekildiğinde, gerekli olan sıcaklığı ve suyu alamadığından olgunlaşamıyor.

Hasatı ekim ayının ilk haftası ile kasım ayının son haftası arasında olan ürünün verimi ise dönüm başına 550-650 kilogram.

Yeni ürünler yolda

Trakya Kalkınma Ajansı’nın coğrafi işaretli ürünler ile ilgili süreçleri yönetmedeki başarıları malum. Ajans, özellikle kıyıda köşede kalmış değerleri ortaya çıkartmak için çaba harcıyor. Ajans takibinde olduğu çalışmalar arasında olan Çerkezmüsellim köftesinden de müjdeli haberi paylaşacakları bilgisini aktarırken, Babaeski sarımsağının yerini alacağının bilgisini veriyor.