GÜNDEM

TSK'dan 2024 vizyonu: Barışa katkı ve uluslararası işbirliği

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 2024 yılına yönelik faaliyet planını açıkladı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), NATO'daki görevlerin yanı sıra uluslararası barış ve güvenlik çalışmalarında da önemli roller üstlenecek. Bugüne kadar 89 ülkeyle Askeri Çerçeve Anlaşması imzalayan Türkiye, yeni müzakerelerle işbirliği alanlarını genişletiyor.

Tuğçe Huy / Muhabir

Milli Savunma Bakanlığı, 2024 yılına yönelik faaliyetlerini içeren video serisinin ikinci bölümünü paylaştı. "Gücümüz şanımızdır" notuyla yayımlanan videoda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin NATO'nun en büyük ikinci ordusu olarak üstlendiği görevler vurgulandı. 2024'te TSK, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 komutası, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 komutası ve Deniz Haydutluğuna Karşı Birleşik Görev Kuvveti komutası gibi önemli görevleri devralacak. Ayrıca, Karadeniz ve Akdeniz’deki müşterek görev kuvvetleri ile NATO'nun Kosova’daki Barış Gücü (KFOR) görevlerinde de aktif rol oynayacak.

ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİ GENİŞLİYOR

TSK, dost ve müttefik ülkelerle Eğitim İşbirliği, Askeri Çerçeve ve Yardım Anlaşmaları imzalamayı sürdürüyor. MSB'nin açıklamasına göre, bugüne kadar 89 ülkeyle Askeri Çerçeve Anlaşması, 65 ülkeyle Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması ve 33 ülkeyle Askeri Mali İşbirliği Anlaşması imzalandı. Ayrıca, 42 ülkeyle yeni Askeri Çerçeve Anlaşmaları için müzakereler sürüyor.

SOMALİ GÖREV GÜCÜ VE DENİZ GÜVENLİĞİ

MSB'nin açıklamasında, Somali deniz yetki alanlarında kontrol sağlanması ve bu kaynakların Somali ekonomisine kazandırılması amacıyla yürütülen çalışmalar da yer aldı. Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'ne, TCG Gökova, TCG Gediz ve TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi gemilerinden oluşan Somali Deniz Görev Grubu refakat ve koruma görevi icra ediyor.

BARIŞ VE İSTİKRAR İÇİN ADIMLAR DEVAM EDİYOR

2024’te bölgesel ve küresel barışa katkı sunmayı hedefleyen Türkiye, savunma diplomasisi ve uluslararası işbirliği ile güçlü bir rol üstlenmeye devam edecek. MSB’nin faaliyetleri, hem sahadaki etkinlik hem de diplomatik temaslarla Türkiye’nin stratejik önemini ortaya koyuyor.