Yunanistan aşırı turizmin neden olduğu sorunlarla mücadele etmek için harekete geçti. Başbakan Kiryakos Miçotakis, özellikle popüler turistik bölgelerdeki ziyaretçi yoğunluğunu hafifletmeye yönelik yeni düzenlemeleri açıkladı.
‘AŞIRI TURİZM’ ENDİŞELENDİRDİ
Yunanistan özellikle pandemi sonrası dönemde rekor sayıda ziyaretçi almaya başladı.
Yunanistan 2023 yılında 36,1 milyon ziyaretçi ağırladı. Bu sayı 2024'ün ilk yarısında yüzde 16 artışla 11,6 milyona ulaştı. Turizm sektörünün ülke ekonomisine katkısı yüzde 20. Bu nedenle oldukça önemli.
ALINACAK ÖNLEMLER
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, yaptığı açıklamada Yunanistan'ın bazı bölgelerinin ‘aşırı turizm’ sorunuyla karşı karşıya olduğu yönündeki endişelerini yineledi.
Hükümetin yılın belirli aylarında kruvaziyer yolcularının akınından “çok endişe duyduğunu” ve ücret almaya başlayacağını söyledi.
POPÜLER ADALARDAN DAHA FAZLA PARA ALINACAK
Düzenlemeye göre, iklim kriziyle bağlantılı olarak konaklama vergisi de artırılacak. Diğer yandan Yunan limanlarına gelen tüm yolcular ek ücret ödeyecek. En çok ücret de en çok rağbet gören Santorini ve Mykonos adalarına gelenlerden alınacak. Nisan-Ekim döneminde alınan konaklama vergisi de artırılacak.
‘ALTIN VİZE’ DE DEĞİŞECEK
Ülke ayrıca ‘Altın Vize’ olarak adlandırılan programda da değişikliğe gidiyor. Daha önce yabancıların sınırsız oturum vizesi alabilmeleri için mülk satın almaları gerekiyordu. Yeni düzenlemeye göre bu vizeyi almak isteyenlerin yerel girişimlere en az 250 bin Euro yatırması gerekecek.
KISA SÜRELİ KİRALAMAYA YASAKLANACAK
Miçotakis ayrıca Atina'nın üç ana bölgesinde en az bir yıl süreyle kısa dönem kiralamaları yasaklayacaklarını söyledi.
Kira sözleşmelerini kısa vadeden uzun vadeye çeviren mülk sahiplerinin üç yıl boyunca kira vergisi ödemek zorunda kalmayacağını ve evlerini piyasadan uzak tutmak yerine kiralamaya karar veren mülk sahiplerinin de kira vergisi ödemeyeceğini söyledi.