GÜNDEM

Türk savunma sanayisi küresel sahnede gücünü artırıyor

Türk savunma sanayisinin lider firmaları ASELSAN, ROKETSAN, TAIS ve HAVELSAN, Endonezya ile stratejik işbirliklerini güçlendirecek önemli anlaşmalara imza attı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto’nun katılımıyla gerçekleşen görüşmelerde, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 75. yılına özel olarak savunma sanayisi, ticaret, sağlık, enerji ve altyapı gibi birçok alanda ortaklıkların geliştirilmesi konusunda mutabakata varıldı.

Son yıllarda büyük bir atılım yapan Türk savunma sanayisi, uluslararası işbirlikleriyle küresel sahnede önemli bir oyuncu haline geldi. ASELSAN, ROKETSAN, TAIS ve HAVELSAN gibi dev firmalar, Endonezya ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde ülkenin savunma sanayisine katkı sağlayacak kritik projelere imza attı.

ASELSAN, Endonezya’nın savunma sanayi ekosistemine destek vermek amacıyla Republikorp firması ile askeri haberleşme sistemlerinin üretimi ve kapasite geliştirilmesi için ortak bir girişim şirketi kurulmasına karar verdi. Bunun yanı sıra, ASELSAN savaş ve elektronik sistemlerinin Endonezya İnsansız Deniz Aracı Projesi’nde kullanılması için çerçeve anlaşması imzalandı.

TÜRKİYE, DÜNYA SAVUNMA SANAYİSİNDE YÜKSELİYOR

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, ASELSAN, ROKETSAN, TAIS ve HAVELSAN’ın Endonezya’daki stratejik işbirliklerini derinleştirdiği belirtildi. Türkiye-Endonezya İş Forumu kapsamında Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ve iş insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, savunma sanayisinde ortak projeler geliştirilmesi için güçlü bir zemin oluşturuldu.

YERLİ VE MİLLİ TEKNOLOJİLERİN KÜRESEL BAŞARISI

Türkiye, savunma sanayisinde dışa bağımlılığı azaltarak kendi özgün teknolojilerini geliştirmeye devam ediyor. Türk firmaları, yalnızca iç pazarda değil, uluslararası arenada da rekabet gücünü artırıyor. Geliştirilen insansız hava araçları (İHA), zırhlı kara araçları, elektronik harp sistemleri ve savaş gemileri ile Türkiye, müttefik ülkelerle teknoloji paylaşımında bulunarak küresel güvenlikte önemli bir aktör haline geliyor.

GELECEĞE YÖNELİK STRATEJİK ADIMLAR

Savunma sanayisindeki bu büyüme, Türkiye’nin sadece askeri alanda değil, diplomasi ve ekonomi alanlarında da güç kazanmasını sağlıyor. Endonezya ile yapılan bu anlaşmalar, Türkiye’nin dost ve müttefik ülkelerle stratejik ortaklıklarını daha da derinleştireceğinin sinyallerini veriyor.

Türkiye’nin ileri teknolojiye dayalı çözümleriyle küresel güvenlik alanında söz sahibi olmaya devam edeceği ve yeni işbirlikleriyle savunma sanayisindeki liderlik rolünü güçlendireceği şüphesiz. Gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz.