Türk savunma ve havacılık sanayisinin önde gelen şirketlerinden biri olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi (TUSAŞ), gerçekleştirdiği projelerle güvenlik güçlerinin yeteneklerini artırmakta ve dışa bağımlılığı azaltmaktadır. TUSAŞ, 28 Haziran 1973 tarihinde Türkiye'nin savunma sanayisindeki bağımlılığı azaltma amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kuruldu.
TUSAŞ HAVACILIK
Türk Hava Kuvvetleri'nin savaş uçağı ihtiyacını karşılamak üzere, F-16 uçaklarının üretimi, sistem entegrasyonu ve uçuş testleri için 1984 yılında Türk-ABD ortaklığıyla TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAİ) kuruldu. 2005 yılında yabancı hisselerin Türk hissedarlar tarafından alınmasıyla şirket yeniden yapılandırıldı.
TÜRKİYE'NİN TEKNOLOJİ MERKEZİ
TAI ile TUSAŞ’ın birleşmesiyle TUSAŞ, havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu ve üretimi konularında Türkiye'nin teknoloji merkezi haline geldi.
TUSAŞ, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Arasında 17. Sırada
İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 2023 Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasına göre, TUSAŞ, 55 milyar 183 milyon 358 bin 122 lira üretimden satış rakamıyla 13 basamak yükselerek 17. sırada yer aldı.
ÜRETİM GRUPLARI
TUSAŞ, havacılık ve uzay sanayisinde küresel ilk yüz şirket arasında bulunarak; Havacılık Yapısalları, Uçak, Helikopter, İnsansız Hava Araçları, Uzay Sistemleri, Milli Muharip Uçak ve Mühendislik Grupları olarak altı stratejik iş merkezi altında faaliyet göstermektedir.
TUSAŞ, tasarlayıp ürettiği tüm ürünlerle ilgili entegre lojistik destek hizmetleri sunmaktadır.
TERÖRÜN HEDEFİ: TUSAŞ
Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki tesisleri, terör saldırısına maruz kalan TUSAŞ, Türkiye'yi 5. nesil uçak üretebilen ülkelerden biri haline getirecek olan Milli Muharip Uçak KAAN dahil birçok önemli projeye imza atmaktadır. TUSAŞ, T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri, T70 Genel Maksat Helikopteri, ANKA ve AKSUNGUR insansız hava araçları gibi platformlar ile Türk savunma sanayisine önemli katkılarda bulunmuştur. HÜRKUŞ Temel Eğitim Uçağı, HÜRJET Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı ile GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri gibi projeler de envantere girmeye hazırlanıyor.
KAAN PROJESİ
TUSAŞ’ın en önemli projelerinden biri olan Milli Muharip Uçak KAAN, Türkiye'nin havacılık tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirilmektedir. KAAN projesi, Türkiye'yi savaş uçağı tasarımı ve üretimi konusunda dünya çapında sayılı ülkeler arasına sokmayı hedeflemektedir. Projenin 2028 yılında Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmesi planlanıyor.
TUSAŞ, Azerbaycan'ın Su-25 uçaklarının modernizasyonunu gerçekleştirerek dünya genelinde dikkat çeken başarılar elde etmiştir.