Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani huzurunda iki ülke arasında 8 anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Al Sani, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite Onuncu Toplantısı"na başkanlık etti.

Toplantı sonrası iki ülke arasında yapılacak anlaşmaların imza törenine geçildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Al Sani huzurunda imzalanan 8 anlaşma şu şekilde:

- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında İnsani Yardım Alanında İşbirliği Anlaşması

- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Belgeler ve Arşivler Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı

- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Medya ve İletişim Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı

- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Alanlarında (2025-2026) Yıllarına Ait Uygulama Programı

- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Uluslararası Karayolu Yolcu ve Eşya Taşımacılığı Alanında İş birliği Anlaşması

- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Ticaretin Kolaylaştırılmasına İlişkin Niyet Beyanı

- Savunma Bakanlıkları Arasında Teknik İş birliği Anlaşması

- Savunma Bakanlıkları Arasında Askeri İş birliği Anlaşması.

Törende ayrıca Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani "Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite Onuncu Toplantısı" bildirisini imza altına aldı.

İSRAİL'İN GAZZE KATLİAMI GÜNDEM

Toplantının ana gündeminde İsrail’in Gazze’ye yönelik katliamı ve bölgedeki gerginlik bulunuyor. Ayrıca Lübnan ve İran’a uzanan çatışmalar da ele alınacak. Liderler, çatışmanın durdurulması için atılabilecek diplomatik adımları müzakere etti.

İkili ilişkiler bağlamında ise mevcut ticaret hacminin artırılması, savunma sanayi gibi alanlarda yeni iş birliği olanaklarının geliştirilmesi bekleniyor.

ORTAK BİLDİRİ VE ÇEŞİTLİ ANLAŞMALAR İMZALANDI

2014 yılında kurulan Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komitesi bugüne kadar 99 anlaşma ve 9 ortak bildiri olmak üzere toplam 108 belgeye imza attı. Bu toplantıda ise insani yardım, taşımacılık, arşiv, medya ve iletişim, spor gibi alanlarda yeni anlaşmaların imzalandı.

Büyükelçi Göksu, AA muhabirine Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komitesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Göksu, Türkiye ile Katar arasında 2014 yılında en üst düzeyde koordinasyon ve işbirliğini sağlamak amacıyla kurulan komite sayesinde siyaset, ekonomi, ticaret, savunma, güvenlik, eğitim ve kültür gibi birçok alanda ikili ilişkileri güçlendirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Bugünkü toplantıda imzalanacak 8 yeni anlaşma sayesinde ekonomik, kültürel ve savunma alanlarında önemli adımlar atılacağını vurgulayan Göksu, komitenin şimdiye kadar imzalanan ve kabul edilen 108 ortak anlaşma/bildiriyle önemli başarılara imza attığını kaydetti.

 "TİCARET HACMİ SON 10 YILDA BEŞ KAT ARTTI"

Türkiye ve Katar arasında ekonomik anlamda gerçekleştirilen iş birliğiyle önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Göksu şu ifadeleri kullandı:

16 ilde organize suç örgütü operasyonu: 207 tutuklama 16 ilde organize suç örgütü operasyonu: 207 tutuklama

“İki ülke arasındaki ticaret hacmi son 10 yılda beş kat arttı. Şu anda Katar’da çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren binden fazla Türk şirketi ve Türkiye’de çeşitli alanlarda faaliyet gösteren yaklaşık 200 Katarlı şirket bulunuyor. Katar’ın Türkiye’deki, ticaret, turizm, tarım, konaklama, emlak ve gıda sektörleri de dahil olmak üzere birçok sektöre yönelik doğrudan yatırımları önemli ölçüde arttı.

Öte yandan, Türk inşaat şirketleri tarafından Katar’da bugüne kadar gerçekleştirilen işlerin değeri 20,16 milyar dolara ulaştı. Katar’ın Türkiye’deki yatırımları güvenli, müreffeh ve başarılı olarak değerlendiriliyor ve bu da Katarlı yatırımcıların Türkiye’ye ve yatırım ortamına olan güvenini yansıtıyor.”

Büyükelçi Göksu Katar ile savunma alanındaki iş birliğine dair ise Katar Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı bünyesinde Hava Unsur Komutanlığı ve Deniz Unsur Komutanlığı kurulduğunu ifade etti.

Enerji, sağlık, kültür ve eğitim alanlarında yapılan iş birliğinin önemini vurgulayan Göksu şöyle devam etti:

“Türkiye’yi en sık ziyaret eden turistler arasında Katarlılar yer alıyor ve sadece 2023 yılında Katarlı turistlerin sayısı 70 bini aştı. Ayrıca birçok Katar vatandaşının Türkiye’de daimi ikameti bulunuyor.

Aynı zamanda, Doha’daki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, halklarımız arasındaki kültürel ilişkilerin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynuyor. Türkiye Maarif Vakfı ise Katar’da eğitim gören Türk öğrencilere tam burs sağlamak üzere Katar Üniversitesi ve Lusail Üniversitesi ile anlaşmalar imzaladı. Ayrıca Güvenlik ve askeri sektörlerde de ortak eğitim programlarımız mevcut.”

Kaynak: AA