ÖZEL HABER

Türkiye’den büyük atılım: Somali’ye roket üssü kuracak

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Türkiye'nin uzay programı için Somali'de bir roket fırlatma tesisi kurma planladıklarını duyurdu. Proje Somali’ye milyarlarca dolarlık katkı sağlayacak.

Afrika son yıllardaki atılımlarıyla artık zincirlerinden kurtuluyor. Afrika ülkeleri bir bir sömürgelere başkaldırıyor ve kalkınma projelerine fırsat tanıyor. 

Türkiye de kazan-kazan politikası çerçevesinde Afrika ülkelerinin kalkınma projelerine büyük destek veriyor. Birçok ülke ile işbirlikleri yapılıyor. O ülkelerden biri de Somali.

Türkiye bu kez Somali’ye roket üssü kurmayı planlıyor. 

SOMALİ EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Projeyi Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud duyurdu. Başkent Mogadişu'da düzenlenen etkinlikte, Türkiye’nin uzay programını ilerletmek için Somali’de bir roket fırlatma tesisi inşa etmeye başladığını açıkladı.

Projenin sadece Somali için değil, tüm Afrika kıtası için büyük fırsatlar sunacağını söyledi. Mahmud, "Türk uyduları için bir fırlatma rampasına ev sahipliği yapmak, yaratacağı milyarlarca dolar ve fırsatlarla Somali'nin ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağlayacak." dedi. 

ROKET FIRLATIMI İÇİN İDEAL KONUM

Somali'nin Ekvator'a yakın konumu, uzay fırlatmaları için stratejik bir avantaj sağlıyor. Bu durum, roketlerin Hint Okyanusu'na doğru atılmasını kolaylaştırırken, yerleşim yerlerine düşme riski taşımıyor. Uzmanlar, Somali'nin doğu kıyısındaki bu konumun, roket fırlatmaları için en ideal yerlerden biri olduğunu belirtiyor. 

AFRİKA YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR

Türkiye'nin Afrika'daki etkisi hızla artarken, ülke kıtada ekonomik ve insani ilişkilerini güçlendiriyor. Türkiye, Somali ve Etiyopya arasındaki anlaşmazlıkları çözme çabalarının yanı sıra bölgedeki diğer sorunlarda da arabuluculuk yaparak önemli bir rol üstleniyor. Bu bağlamda, Somali'deki roket üssü projesi de Türkiye'nin Afrika'daki stratejik yatırım planlarının bir parçası. 

TÜRKİYE'NİN PETROL ARAMA FAALİYETLERİ

Somali özellikle petrol zenginlikleri ile dikkat çekiyor. Ülkede, Türkiye'nin sondaj faaliyetleri için Oruç Reis Araştırma Gemisi devrede. Somali açıklarında yapılan sismik çalışmalar, bölgede potansiyel olarak 30 milyar varil petrol bulunduğunu ortaya koyuyor. 2015'te başlayan çalışmalar, Somali'nin ekonomik geleceği için büyük bir umut vaat ediyor. 

Somali'nin petrol arama geçmişi, sömürgecilik nedeniyle uzun yıllar kesintiye uğramıştı. Ancak 2010'ların başında yapılan keşifler, Somali açıklarında büyük petrol yataklarının bulunduğunu ortaya koydu.

2019'da yapılan incelemeler, Somali'nin güneyindeki açık denizlerde yaklaşık 30 milyar varillik petrol potansiyeli olduğunu ortaya koydu. 

TÜRKİYE ARABULUCULUK YAPTI

Somali ile Türkiye arasındaki işbirliği sadece ekonomik değil, aynı zamanda stratejik ve askeri ilişkileri de kapsıyor. Türkiye'nin Somali'deki yatırımları, her iki ülke arasındaki bağları daha da güçlendiriyor ve Afrika'da Türkiye'nin artan etkisini pekiştiriyor. 

Türkiye, Afrika Boynuzu olarak adlandırılan bölgenin iki ülkesi Etiyopya ile Somali arasında sıcak çatışmaya dönme riski olan ihtilafın çözümünde devreye girmişti. 

Her iki ülkeyle de çok yakın ilişkileri olan Türkiye’nin arabuluculuğunda Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti ve Somali Federal Cumhuriyeti’nin arasında Ankara Bildirisi sağlandı.

Ankara Bildirisi’nin en önemli maddelerinden biri, Somali ve Etiyopya teknik heyetlerinin Türkiye'nin kolaylaştırıcılığında en geç 2025 yılı Şubat ayına kadar müzakerelere başlamasını ve bu müzakereleri dört ay içinde tamamlamalarını öngörüyor.