Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız, BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki durumu ele alan bir açık oturumda konuştu.
Yıldız, Gazze’de tüm sınırların aşıldığını ve İsrail’in benzeri görülmemiş savaş suçları işlediğini ifade ederek, bu durumun bölgeyi topyekun bir savaşa sürüklediğini vurguladı. Ayrıca, İsrail'in BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) yönelik fiziksel, operasyonel ve siyasi saldırılarının sürdüğüne dikkat çekti.
İsrail Meclisinin UNRWA'nın işgal altındaki Filistin topraklarındaki faaliyetlerini kısıtlamayı amaçlayan yasayı kabul etmesini kınadıklarını belirten Yıldız, bu yasanın hem UNRWA'yı hem de Filistinli mültecileri hedef aldığını kaydetti. "Asıl hedef mülteci statüsünün kendisi" diyen Yıldız, yasanın İsrail'in uluslararası hukuktaki yükümlülüklerini ihlal ettiğini vurguladı.
ATEŞKES VURGUSU YAPILDI
Yıldız, İsrail’in Gazze’den sonra Lübnan, Suriye ve İran ile gerginliklerini artırdığına da dikkat çekerek, BMGK’den ateşkes sağlanması, engelsiz insani yardım sevkiyatı yapılması ve uluslararası hukuka uyulmasının sağlanması için acilen harekete geçmesini istedi. Üye ülkelerden ve BMGK’den tehlikeli gidişatı durdurmak için gerekli adımları atmaları çağrısında bulundu.
"ORTAK MEKTUP GİRİŞİMİ"
Bu bağlamda, Türkiye'nin bazı temel ülkelerle birlikte İsrail’e silah sevkiyatının durdurulması talep edilen bir "Ortak Mektup" hazırladığını ifade eden Yıldız, kolektif çağrılarının İsrail’in yasa dışı işgalini durdurmak ve Gazze ile Lübnan'daki sivillere yönelik ihlalleri engellemek için önemli olduğunu belirtti.
Son olarak, tüm ülkelerin ilkeli bir tutum sergilemesini ve bu kolektif girişimi desteklemelerini isteyen Yıldız, akan kanın durması gerektiğini ve "Gazze'nin, Lübnan'ın, masum kadın ve çocukların yaşamasına, Orta Doğu'nun barış içinde yaşamasına müsaade edilmesi" gerektiğini vurguladı.