Tuğba Çakıroğlu / Özel Haber
Merakla beklenen BRICS zirvesi, 22-24 Ekim 2024 tarihleri arasında Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin Kazan şehrinde gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirveye katıldı. Erdoğan’ın zirveye katılımı Türkiye’nin birliğe katımı konusunu bir kez daha gündeme getirdi. Ardından da Rus basını Türkiye'nin BRICS partner ülke üyeliği için davet aldığını yazdı.
BRICS’İN İLK NATO ÜYESİ OLABİLİR
Türkiye, BRICS'e üye olması durumunda bunu yapan ilk NATO ülkesi olacak. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce ifade ettiği gibi bu bir NATO’dan kopuş anlamı taşımıyor.
BRICS’İN KÜRESEL ÖNEMİ
2009 yılında Brezilya, Rusya, Çin ve Hindistan’ın bir araya gelmesiyle kurulan BRIC, 2011 yılında Güney Afrika'nın da katılımıyla BRICS adını alarak büyümeye başladı. 2024’te ise Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin katılımıyla gruba yeni üyeler eklenmiş ve BRICS, küresel ekonomik düzende önemli bir güç merkezi haline geldi.
BRICS ülkelerinin toplam nüfusu dünya nüfusunun yaklaşık %45-50’sini oluştururken, bu ülkeler doğal kaynaklar, iş gücü ve ticaret yolları açısından stratejik önem taşıyor.
BRICS, yalnızca üye ülkeler arasındaki ekonomik iş birliğiyle dikkat çekmekle kalmayıp, 2014 yılında kurduğu Yeni Kalkınma Bankası ile gelişmekte olan ülkelere kredi sağlamakta ve küresel finansal sistemi dengeleme çabalarını sürdürüyor. Çin başta olmak üzere BRICS ülkeleri, bankalar ve ticaret mekanizmaları aracılığıyla Batı odaklı ekonomik yapıya alternatif bir yapı inşa etmeyi hedefliyor.
TÜRKİYE’NİN BRICS ÜYELİĞİ NE ANLAMA GELİYOR?
Türkiye, aslında her topluluk için büyük anlamlar ifade ediyor. Çünkü coğrafi ve stratejik konumu doğu-batı arasında bir köprü görevi görüyor.
BRICS’e katılımı da Doğu ve Batı arasındaki köprü rolünü güçlendirme anlamına geliyor.
Türkiye'nin BRICS’e katılımı, yalnızca küresel ekonomik denkleme dahil olma anlamına gelmiyor. Aynı zamanda dünya nüfusunun ve doğal kaynakların yoğun olduğu coğrafyaların da söz sahibi olduğu bir toplulukta yer ve söz sahibi olması amacı taşıyor.
BRICS BATI İLE İLİŞKİLERİ ETKİLER Mİ?
Türkiye, BRICS zirvelerine daha önce de katılım gösterdi ve üye ülkelerle ekonomik iş birliği kurdu. Ancak bu adımlar, Türkiye’nin Batı ile olan ilişkilerini olumsuz yönde etkilemedi. Avrupa Birliği ile iletişimde herhangi bir kesilme yaşanmadı.
BRICS’in, Türkiye gibi stratejik bir ülkeyi üyeleri arasında görmek istemesi, sadece ekonomik değil, aynı zamanda jeopolitik anlamda da büyük bir adım.
Çünkü Türkiye’nin BRICS üyeliği, bölgesel dengeleri değiştirebilecek bir gelişme olarak görülüyor. Türkiye, Batı ile olan ilişkilerini sürdürerek, Doğu ve Batı arasındaki ekonomik ve ticaret köprülerini daha da güçlendirme fırsatı bulabilir.
BRICS’in sunduğu fırsatlar, Türkiye’nin küresel ölçekteki etkisini artırması ve özellikle gelişmekte olan ülkelerle olan ilişkilerini derinleştirmesi açısından önemli bir adım olabilir.