Ankara’nın enerjideki temel önceliği, yerli ve milli kaynaklara dayalı bir üretim modeli oluşturmak. Bu doğrultuda, Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası’ndan çıkarılan doğalgaz, 2023 itibarıyla sisteme entegre edilmeye başlandı.
Bakan Bayraktar’a göre, 2026 yılına kadar Karadeniz’de günlük doğalgaz üretiminin 20 milyon metreküpe ulaşması hedefleniyor. Türkiye’nin enerji bağımsızlığı yolundaki bu adımları, 2022 yılında ithal edilen 96 milyar dolarlık enerjinin azaltılması açısından kritik önem taşıyor.
TÜRKMEN GAZININ TÜRKİYE’YE ULAŞIMI
Türkmenistan doğalgazı, İran ile yapılan bir anlaşma çerçevesinde takas yöntemiyle Türkiye’ye ulaştırılacak. Bu model kapsamında:
- Türkiye’nin alacağı doğalgaz, Türkmenistan tarafından İran’a teslim edilecek.
- İran üzerinden Türkiye’ye ulaştırılacak olan gaz, Gürbulak noktasında Türkiye’ye teslim edilecek.
Bakan Bayraktar, bu gelişmeyle ilgili olarak, “Türkiye'nin gaz tedarikini çeşitlendirmek istiyoruz. Uzun yıllar sonra ilk kez boru hattı ile dışarıdan doğalgaz temin etmiş olacağız” ifadelerini kullandı.
TÜRKMEN GAZI, İRAN GAZINDAN DAHA UCUZ OLACAK
Enerji kaynaklarına erişimde güvenliği artırmak ve ticari avantaj sağlamak amacıyla yapılan bu anlaşma, Türkiye açısından maliyetleri de düşürecek. Alınan bilgilere göre, Türkmenistan’dan gelecek doğalgazın fiyatı, İran’dan alınan gazdan daha uygun olacak.
Kaynak çeşitliliği sağlamak, enerji maliyetlerini düşürmenin yanı sıra Türkiye’yi bölgesel bir enerji merkezi haline getirme hedefine de hizmet edecek.
UZUN VADELİ HEDEF: TÜRKMEN GAZININ AVRUPA’YA ULAŞIMI
Türkiye’nin Türkmenistan ile yaptığı doğalgaz anlaşmasının uzun vadeli hedefi, bu gazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması. Ukrayna savaşı sonrası ucuz Rus gazına erişimi kısıtlanan ve yıllık en az 500 milyar metreküp doğalgaza ihtiyaç duyan Avrupa ülkeleri için yeni bir tedarik rotası oluşturulması planlanıyor.
Özellikle sanayi üretimini sürdürebilmek için ucuz enerjiye ihtiyaç duyan Almanya ve Slovakya gibi ülkeler, alternatif tedarik yollarını araştırıyor. Türkiye, Türkmenistan doğalgazının Avrupa’ya ulaştırılmasında kritik bir transit ülke rolü üstlenerek bu süreçte önemli bir ekonomik avantaj elde etmeyi hedefliyor.
Bakan Bayraktar’ın da vurguladığı gibi, “Burada nihai hedef, Türkmenistan gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasıdır.” Türkiye, bu stratejiyi kazan-kazan anlayışıyla uygulamaya koyuyor ve enerji piyasasındaki konumunu güçlendirmeye devam ediyor.