Berfin Bitirim – Özel Haber

Dini bayramlar, Türkiye'nin zengin kültürel mirasının en önemli parçalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu özel günlerin vazgeçilmez tatlısı ise yıllardır asla değişmedi. Bayram denildiğinde herkesin aklına ilk gelen tatlı şüphesiz baklava. Bayram sofralarının baş tacı olan baklava, nesiller boyu süregelen bir geleneğin simgesi haline geldi. Ancak son zamanlarda, baklava fiyatlarındaki aşırı artış, bu tatlı mirası gölgelemeye başladı.

Piyasaya baktığımızda 700 TL ila 1300 TL arasında baklava fiyatlarını görebiliyoruz. Bu durum aile bütçesini sarsmaya başladı. Bayram üstü yapılan baklava zammına ilişkin detayları  Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Taşdemir Aslında.com’a anlattı.

BAYRAMLARIN SİMGESİ BAKLAVA

Baklava, yüzyıllardır bayramların en önemli simgelerinden biri oldu. Ailelerin bir araya gelip bayramlaştığı, misafirlerin ağırlandığı sofralarda baklava, paylaşmanın ve birlikteliğin tatlı bir sembolü olmaya devam ediyor. Her ne kadar bayramlarımızın en önemli tatlısı olsa da son aylarda baklava ek yapmaya başladı.

FIKTIĞA YÜZDE 50 BAKLAVAYA YÜZDE 20 ZAM

Son yıllarda artan üretim maliyetleri, baklava fiyatlarının hızla yükselmesinin kapılarını araladı. Özellikle Antep fıstığının fiyatındaki artış, baklava tüketicilerini olduğu kadar, üreticileri de olumsuz etkiledi. Konuya ilişkin önemli açıklamalar yapan Mehmet Ali Taşdemir, son bir ayda fıstıkta yüzde 50 suni artış yaşandığını belirtirken, baklavanın en önemli ikinci malzemesi olan sade tereyağına da zam yapıldığını belirtti.

PAHALILIK KALİTESİZE YÖNELİMİ BERABERİNDE GETİRİYOR

Maliyet baskısı altında kalan bazı baklava üreticileri, kaliteli malzemeler yerine ucuz alternatiflere yönelmeye başlayınca tüketici doğal olarak bildikleri markaların daha uygun fiyatlılarına yöneliyor. Piyasada ortalama 700 ila 1300 lira arasında değişen fiyatlarla ilgili konuşan Taşdemir, vatandaşları gıda terörüne karışan firmalara karşı uyararak, “Bir tarafta 1400 liraya fıstık alan esnaf varken bir tarafta 700 800 liraya sadece fıstık görüntüsü olan ve içerisinde tekrar işlem görerek fıstık, gıda terörüne bulaşmış esnaf var” dedi.

1 KİLO YERİNE YARIM KİLO ALIN

Vatandaşların fiyatlar nedeniyle ucuz baklavaya kaçmasının aslında sağlık sorunlarına yol açabilecek gıdaları tüketmesi anlamına geliyor. Ortalamanın altında, ucuza mal edilen ürünlerde en çok kullanılan hileler genellikle; Bezelye, fıstık kabuğu, soya fasulyesi, boya ve aroma vericiler, badem, yer fıstığı, kabak çekirdeği, kireç kaymağı kullanılıyor. Öte yandan tereyağ masrafını düşürmek için kullanılan trans yağlar hem yediğiniz baklavanın tadını tamamen bozuyor hem de göz göre göre sağlığınızla oynuyor.

İngiliz turistler için 2023'ün en iyi tatil noktası İngiliz turistler için 2023'ün en iyi tatil noktası

Sağlıksız gıdaları ucuz olduğu için tüketmek hem uzun vadede sağlığınız için tehlike oluşturan etkenlerden biri olurken, gıda hilelerinin kullanıldığı ürünlere rağbetin artması ve bu sağlıksız ürünlerin satışının yaygınlaşmasının önünü açıyor.

Mehmet Ali Taşdemir, ucuz baklavalarla ilgili vatandaşlara şu önerilerde bulunuyor:

“İnsanlar alım gücü çerçevesinde çocuklarına tatlı yedirmekle mükellef. Herkes sofrasına tatlı getirmek istiyor. Asgari ücretin 17 bin lira olduğu bir ülkede 6 kişilik bir ailenin iki kilo baklava alması çok da kolay değil açıkçası. Biz şöyle diyoruz; bir kilo alacağınıza yarım kilo alın. Lezzetiyle, tadıyla, kalitesiyle sağlıklı şekilde baklava yiyin”

BİLDİĞİNİZ YERDEN ŞAŞMAYIN

Gıda uzmanları, baklava alırken dikkatli olunması gerektiğini her fırsatta vurguluyor. Tüketicilerin, güvenilir ve tanınmış pastanelerden alışveriş yapmaları, ürünün içeriğini mutlaka sorgulaması gerekiyor.

Editör: Berfin Bitirim