GÜNDEM

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) kimleri yargılayabilir?

Savaş suçu işlediği gerekçesiyle soykırımcı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve savunma eski bakanı Yoav Gallant hakkındaki tutuklama kararı dünya gündeminde. Peki, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) nedir, nasıl çalışır ve hangi suçları ve suçluları yargılar? İşte cevabı…

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM), Netanyahu ve Gallant hakkında verdiği tutuklama kararı sonrası mahkemenin tarihi ve görevleri konuşulmaya başlandı. 

UCM NEDİR? 

Uluslararası Ceza Mahkemesi, 1998’de Roma’da imzalanan Roma Statüsü adlı kuruluş belgesine dayanır.

1 Temmuz 2002 tarihinde kuruldu, 11 Mart 2003'te faaliyete geçti.

Mahkeme, Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan binasında faaliyet göstermektedir. Şu an itibariyle, 124 ülke mahkemenin tarafıdır. 

UCM’NİN AMACI

UCM, dünyada barış, güvenlik ve insancıl hukukun korunmasına katkı sağlamak amacıyla faaliyet göstermektedir.

Mahkemenin yargı yetkisine giren suçlar arasında soykırım, savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve saldırı suçları bulunmaktadır.

Bu suçlar, dünya barışını tehdit eden en ciddi suçlar olarak kabul edilmekte ve UCM, bu suçları işleyen kişilerin adalet önüne çıkarılmasını sağlamaktadır.

Savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarını yargılamakla görevli bir uluslararası mahkemedir. 

UCM KİMLERİ YARGILAYABİLİR?

UCM, sadece bu suçları işleyen bireyleri yargılayabilir.

Devletleri yargılama yetkisine sahip değildir.

Uluslararası Ceza Mahkemesi yalnızca bireyleri yargılayabilir. Bu, devletlerin değil, suç işleyen kişilerin yargılandığı anlamına gelir. Yargılanacak kişinin, UCM’ye taraf bir ülkenin vatandaşı olması gerekir. Ayrıca, bir kişi suç işlediği ülkede zaten yargılanmışsa, UCM'de tekrar yargılanamaz. Çünkü ‘non bis in idem’ ilkesi gereği, bir kişi aynı suçtan iki kez yargılanamaz.