Uzayda hâlâ neden başka zeki yaşam formlarına rastlamadık? Yeni bir çalışma, bu sorunun karanlık bir cevabı olduğunu gözler önüne seriyor. Uzaylı medeniyetler, gelişmelerinden kısa bir süre sonra iklim krizleri nedeniyle yok oluyor olabilir.
Fermi paradoksuna göre, evrende 200 milyar trilyon yıldız ve yaşam barındırabilecek sayısız gezegen varken, neden henüz başka zeki yaşam formlarına ulaşamadık? Teoriler arasında uzaylıların bizi galaktik bir "hayvanat bahçesinde" tuttuğu gibi garip düşünceler yer alsa da yeni çalışma bu soruya daha karamsar bir bakış açısı sunuyor. Araştırmaya göre, gelişmiş uygarlıklar, kendi yarattıkları iklim sorunları yüzünden kısa süre içinde yok oluyorlar.
Çalışma, teknolojik medeniyetlerin kaçınılmaz olarak enerji tüketimi ile atık ısı üretimine neden olduğunu ve bunun gezegenlerini yaşanmaz hale getirdiğini öne sürüyor. Araştırmacılar, uygarlıkların enerji tüketimi yılda yüzde 1 artarsa, bu teknolojik medeniyetlerin ömrünün sadece birkaç yüz yıl olabileceğini belirtiyor.
YENİ ÇALIŞMA YENİ TEORİLERİ BERABERİNDE GETİRDİ
Bu kısa yaşam döngüsü, Fermi paradoksuna kısmi bir çözüm sunuyor: Zeki yaşam formları, çok nadir ve kısa ömürlü oldukları için tespit edilmeleri zor olabilir. Yani, başka medeniyetlerden sinyaller alsak bile, bu uygarlıklar biz bu sinyalleri aldığımızda çoktan yok olmuş olabilir.
Araştırma ekibi, bazı medeniyetlerin atmosferlerini aerosollerle değiştirmek ya da gezegenlerini yeni bir yörüngeye taşımak gibi çözümlerle ömürlerini uzatabileceğini öne sürüyor. Ancak uzun vadede, medeniyetlerin kaynaklarını dikkatli kullanarak doğayla uyum içinde yaşamayı öğrenmeleri gerektiğini vurguluyorlar.
Astrofizikçi Manasvi Lingam, “Bir medeniyet, çevresiyle uyum içinde yaşamayı öğrenirse, belki milyar yıl boyunca hayatta kalabilir,” diyor. İnsanlık olarak biz de bu yolu tercih etmeliyiz; aksi takdirde uzayda başka bir medeniyetin bulacağı "hayaletler" olabiliriz.