Berfin Bitirim-Özel Haber

Ülkemizin en popüler tatil şehirlerinden biri olarak yaz aylarının yıldızı Bodrum son yıllarda yaz kış kalabalık. Şehrin sakinleri sürekli artan nüfustan şikayetçi olsa da esnaf ve otelciler yaz sezonlarında bayram ediyor. Normal şartlar altında 190 bin nüfusa sahip olan şehir, güneş biraz yüzünü gösterdiğinde 1 milyondan fazla insan akın akın koştuğu yegane merkez oluyor.

KİRALIK VİLLA İLANLARI DİKKAT ÇEKİYOR

Türlü türlü tatilciye ev sahipliği yapan Bodrum birkaç senedir bol villa seçeneği ile de vatandaşlarımızın tercih ettiği yazlık bölgelerden biri. Bu nedenle Bodrum’da yazlığı olan vatandaşlar ve otelleri doldurup taşıran kalabalıkların yanı sıra son yıllarda türeyen “villa kiralayanlar” grubu her zamankinden daha fazla dikkat çekiyor. Yazlık bölgelerde parsellenmiş haftalık kiralama bedeli 258 binden sezon boyu 600 bine kiralık “özel villalar” görebiliyoruz.

YÜKSEK FİYATLARA RAĞMEN RAĞBET VAR

Her sene meşhur olan ve görmeye alıştığımız “Bodrum’da rekor lahmacun fiyatı” “Bodrum’da plaj giriş ücretleri tepki çekti” haberler gündemimizin en sıcak konuları haline gelirken ve ülkemizde yüksek enflasyon nedeniyle alım gücü her geçen gün biraz daha düşerken bu yüksek fiyatlı kiralamaların kimler tarafından yapıldığı ve hemen hemen yaz aylarında her gün dolan bu villaları kimlerin kiraladığı merak konusu oldu. Özellikle haziran ayına kadar neredeyse yüzde 90-100 arasında bir doluluk oranı beklendiği ifade edilirken, Aslında olarak emlakçılara konunun detaylarını sorduk. Peki Bodrum’daki super lüks kiralık villalarda kimler kalıyor?

HAFTALIK KİRA BEDELİ 4 MİLYON TL’YE KADAR ÇIKIYOR

Şehirde lüks villalara ait günlük, haftalık, aylık kira bedelleri arşı aşmış durumda. Müstakil, önünde eve ait özel havuzu olan villaların ücretleri bu sene 35 bin euro gibi rakamları bulurken, bölgedeki emlakçılar mayıs ayının sonundan itibaren hareketliliğin başlayacağını düşünüyor. Emlakçılar haftalık kiralama bedeli 125 bin euroya (4 milyon lira) kadar çıkabilen site içindeki villaların genellikle yabancılar tarafından tercih edildiği ifade ediyor. Bodrum’da çalışan bazı emlakçılar ülkemize döviz getiren yabancı iş insanlarının haricinde, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının da genellikle villa kiralayarak tatil yapmayı tercih ettiğini belirtiyor.

OTEL FİYATLARI DUDAK UÇUKLATIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verilerine göre enflasyon mart ayında aylık bazda yüzde 3,16 yükselirken, yıllık enflasyon 68,50 olarak açıklandı. Yüksek enflasyon nedeniyle özellikle ülkemizin büyük çoğunluğunu oluşturan orta direk, alım gücünün düşmesi nedeniyle daralmaya devam ederken, aylarca çalışan ve tatil yapmak isteyen vatandandaşlar ülkemizin en güzel tatil merkezlerinden biri olan Bodrum’dan ev kiralayamadığı gibi otelde de borçsuz kalamıyor. Bodrum’da fiyatlar otelden otele değişiyor olsa da 2 kişinin 6 günlük otel masrafı 55 bin ila 103 bin lira arasında değişiyor. Bazı bankalar “tatil kredisi” reklamları yaparken, Türk vatandaşları kredi kartına yüklenmeden ya da ihtiyaç kredisi almadan dinlenmek için evinden başını çıkaramaz noktaya geldi.

BİR HAFTA DİNLENEN 6 AY TATİL BORCU ÖDÜYOR

Bir haftalık tatil sürecinde, eğlence aktivitelerine katılmak, lezzetli yemekler yemek ve yolculuk masrafları bir araya geldiğinde, tatilin tadı kaçıveriyor. Tatil hazırlıkları yaparken bile tatilin ardından ne kadar borç ödeyeceğini düşünmeye başlayan vatandaşlar, en düşük ücretli otel ve pansiyonlara bile gücünü zor yettiriyor.

Örneğin, 28 bin TL'lik otel ücreti, 10 bin TL'lik eğlence masrafı, 10 bin TL'lik yemek masrafı ve 12 bin TL'lik yolculuk masrafıyla toplamda 60 bin TL'lik bir tatil bütçesi ayarlamak zorunda kalan anne baba ve iki çocuktan oluşan çekirdek bir ailenin bu masrafları tek seferde ödenmesi mümkün olmayabilir.

ABD'nin cari açığı ikinci çeyrekte yüzde 10,7 arttı ABD'nin cari açığı ikinci çeyrekte yüzde 10,7 arttı

60 bin TL'lik tatil masrafının, kredi kartına maksimum 6 aylık taksitle dönemde geri ödenmesi planlandığında aylık geri ödeme planlaması da ev bütçesini zorlayacak bir seviyeye çıkıyor.

TÜRK VATANDAŞLARI ‘TATİL’ DEĞİL ‘BORÇ’ YAPIYOR

Otelde kalmak için bütçe ayıramayan ailelerin ikinci tercihi ise pansiyon ve apartlar. Otellerden biraz daha uygun olan pansiyonların en büyük dezavantajı ise yemek masrafı. Özellikle apartlarda yemek masrafına eklenen market alışverişi de bütçelerin zorlanmasına neden oluyor. 4 kişilik bir ailenin Bodrum’da yapacağı tatil için tercih edebileceği en uygun pansiyonlarda 1 haftalık konaklama ücreti 19 bin TL olarak karşımıza çıkıyor.

60.000 TL / 6 ay = 10.000 TL/ay

Yemek maliyeti 15 bin TL, eğlence aktiviteleri için yaklaşık olarak 10 bin TL harcamayı planlıyor. Ulaşım için yapılan harcamaların toplamı ise 12 bin TL.

Toplamda, 56.000 TL liralık tatil masrafı çıkan bir çekirdek ailenin evine 40 bin lira girdiğini varsaydığımızda bile bu masrafların nakit olarak harcanması oldukça zor. Kredi kartı ile maksimum 6 ay taksitle aylık geri ödenecek tutar 9.333 TL’ye kadar yükseliyor. Yani kendi vatandaşlarımızın dinlenmek amacıyla çıkmak istediği bir tatil için astronomik ücretler ödemek zorunda olması Türk vatandaşlarının ‘tatil’ yerine ‘borç’ yapması anlamına geliyor.

Kaynak: aslinda.com