Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden düzenlenmesi için gerekli çalışmaları tamamladı. Artık kiracılar ve ev sahipleri, kira sözleşmelerini e-Devlet aracılığıyla yapabilecek ve her iki tarafın onayına sunulacak. Bu reform, ekonomide kayıt dışılıkla mücadelede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Putin: Ekonomimiz üçüncü çeyrekteki yavaşlamaya rağmen büyüdü Putin: Ekonomimiz üçüncü çeyrekteki yavaşlamaya rağmen büyüdü

Resim 2024 10 30 115754965

VERGİ KAÇIRMA TARİH OLACAK

Yeni sistemle, kira geliri beyannamesi vermekten kaçınmanın önüne geçilecek ve kira sözleşmesi ile evrak sürecindeki sorunlar çözülecek. Kira sözleşmeleri iki aşamalı olarak hazırlanacak. İlk aşamada, ev sahipleri kira bedeli, banka bilgileri, kira artışı, kira süresi ve depozito gibi temel bilgileri içeren sözleşmeyi hazırlayacak. Kiracı bu sözleşmeyi onayladığında, zaman damgalı ve barkodlu bir belge oluşturulacak.

Resim 2024 10 30 115827313

E-DEVLET ÜZERİNDEN SÖZLEŞME HAZIRLANACAK

İkinci aşamada, yetki belgesi bulunan emlak işletmeleri veya yetkilendirilmiş kişiler, sözleşme hazırlama sürecine dahil olacak. Emlakçılar, e-Devlet üzerinden sözleşme hazırlarken zorluk çekenlere rehberlik edecek ve yardımcı olacak.

Her iki tarafın onayı sonrası sözleşme barkodlu belge haline dönüşecek ve ilgili kurumlar tarafından erişilebilir olacak. Bu sayede kira sözleşmelerindeki anlaşmazlıkların ve sahte belgelerin önüne geçilecek. Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden düzenlenmesi, abonelik süreçlerini de hızlandıracak.

Ayrıca, e-Devlet üzerinden düzenlenen kira sözleşmeleri, kiraya verilen konut sayısı ve bölgesel kira fiyat ortalamaları gibi önemli verilerin elde edilmesine olanak tanıyacak.

Editör: Berfin Bitirim