Berfin Bitirim-Özel Haber

Dünyanın dört bir yanından milyonlarca okur ve yazarın buluşma noktası olan Wattpad'in kapatılması, sosyal medyada büyük bir yankı uyandırdı. Kararın gerekçesi hakkında resmi bir açıklama beklenirken, platform kullanıcıları kampanya başlattı.

Wattpad’in kapatılmasının ardından kararın gerekçesini öğrenmek ve uygulamanın yeniden erişime açılması için çabalayan yazarlardan Alya Öztanyel, Binnur Şafak Nigiz ve Loresima aslinda.com’a açıklamalarda bulundu.

AMATÖR YAZARLARI EDEBİYAT DÜNYASINA KATTI

2006 yılında kurulan Wattpad, kullanıcıların kendi hikayelerini paylaşabilecekleri ve diğer yazarların eserlerini okuyabilecekleri bir platform olarak edebiyat dünyasının ortasına adeta düştü. Yıllar içinde Wattpad, genç ve amatör yazarlar için bir sıçrama tahtası haline geldi. Birçok yazar, burada paylaştıkları eserler sayesinde geniş kitlelere ulaşarak profesyonel yazarlık kariyerine adım attı.

BAZI İÇERİKLER NEDENİYLE HEDEF HALİNE GELDİ

Ancak Wattpad, sadece olumlu yanlarıyla değil, içerdiği bazı tartışmalı hikayeler nedeniyle de dikkat çekti. Platformda bulunan bazı içerikler, müstehcenlik, şiddet veya uygunsuz temalar nedeniyle eleştirilerin hedef noktası haline geldi. Bu durum, Wattpad’in içerik denetimi ve kullanıcı güvenliği konularında daha sıkı önlemler alması gerektiği yönünde tartışmaları da beraberinde getirdi. Son birkaç senedir bu tartışmalar zaman zaman alevlendirildi.

Alacakaranlık serisi yeniden sinemalarda! Alacakaranlık serisi ne zaman vizyona girecek? Alacakaranlık serisi yeniden sinemalarda! Alacakaranlık serisi ne zaman vizyona girecek?

BAKANLIKTAN TEMSİLCİLİK VURGUSU

Tüm bu tartışmalar devam ederken, wattpad.com, 12/07/2024 tarihli ve 2024/6507 D.İş sayılı Ankara 10. Sulh Ceza Hâkimliği kararıyla Türkiye’de erişime kapatıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Aktaş, ailelerin Wattpad hikaye platformu hakkında çok fazla şikayette bulunduğuna vurgu yaparak,”Bu platformda 18 yaş aldı çocukların her türlü zorbalık, şiddet, istismar, intihar bazen madde bağımlılığı, ensest ilişkileri de ele alan olumsuz içeriklere hiçbir filtre ve kontrol mekanizması olmaksızın maruz kalıyordu. Bu platformun Türkiye'de temsilcisi de yok. Yani içeriklerle ilgili şikayetimizi iletecek muhatap bulamıyorduk. Buna bakanlık olarak seyirci kalamazdık” dedi.

Bu açıklamanın ardından Wattpad Türkiye temsilciliği tartışması alevlendi. Türkiye’de faaliyet gösteren bir uygulamanın mutlaka burada temsilcilik açması gerekliliği gündem olurken, hem gençlerin ve çocukların korunması için alınması muhtemel kararların uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesi hem de vergi alınabilmesi için Türkiye’de yetkili kurum kurulması gerekliliği konuşulan konulardan biri oldu.

Loresima-1

                                                Yazar Loresima

“ZARARLI İÇERİKLER GEREKLİ DÜZENLEMELERLE ÇÖZÜLEBİLİR”

Wattpad’de hikayelerini yayınlayan, keşfedilmeyi bekleyen daha yüzlerce hatta binlerce genç yeteneğin olduğunu ifade eden yazar Loresima, uygulamanın gençlere okuma alışkanlığı kazandırdığına vurgu yaparak, “Ek olarak kitap fiyatları her geçen gün biraz daha artıyor. Böyle bir durumda ücretsiz bir kitap okuma platformu herkes için oldukça önemli” diye konuştu.

Loresima Wattpad'de bulunan zararlı içeriklere ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı:

“Her uygulamada olduğu gibi burada da zararlı içerikler vardı elbette. Ama gerekli düzenlemeler yapılarak çözülemeyecek bir sorun değildi bu. Anladığımız kadarı ile en büyük sıkıntı Wattpat’ın Türkiye elçiliğinin olmayışı… Ama durum kendilerine bildirilmiş ve haberleri var. Artık iki tarafında karşılıklı bir şekilde ara bulup gerekli düzenlemeleri yapılarak süreci en kısa sürede sonuçlandırmasını ve sitenin yeniden erişime açılmasını umuyoruz”

Alya Öztanyel Fotoğraf2-1

                                          Yazar/Avukat Alya Öztanyel

WATTPAD YASAĞININ NEDENİNİ ÖĞRENMEK İÇİN HAREKETE GEÇTİLER

Yazar ve avukat olan Alya Öztanyel, erişim engelini öğrendiğinde Wattpad’in Kanada’da bulunan merkezi ile iletişime geçmek harekete geçti. Yapmış olduğu görüşmelerde erişim engeli kararının 5651 sayılı kanun, yani "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun" çerçevesinde alındığını öğrenen Öztanyel, söz konusu kanunun 8/A maddesine dayanarak erişim engeli kararı verildiğini söyledi.

8/A MADDESİNİN KAPSAMI

Alya Öztanyel, 8/A maddesinin, "Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi" başlığı altında, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerine bağlı olarak, hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhurbaşkanlığı veya ilgili bakanlıkların talebi üzerine karar verilebileceğini vurgularken şu ifadeleri kullandı:

“Süreci hızlandırmak için mahkemelerden doğru bilgiyi almaya ve bu bilgileri Wattpad global ile paylaşmaya devam ediyorum”

Binnur Şafak Nigiz-1

                                          Yazar Binnur Şafak Nigiz

WATTPAD’E ULAŞILDI

Wattpad üzerinden yazarlık kariyerine başlayan Binnur Şafak Nigiz ise erişim engelinin ifade özgürlüğüne ve sanal platformlarda yaratıcılık serbestliğine zarar verdiğini düşündüğünü ifade etti. Nigiz, konuya gençler açısından baktığını belirterek, yazarlar ve okurlar olarak Wattpad’e tekrar erişimin sağlanması için bir ses çıkarmaya karar verdiklerini dile getirdi.

Binnur Şafak Nigiz, “Wattpad global ile iletişim halindeyiz. Mahkeme kararından haberleri olduktan sonra gereken adımları atacaklarını belirttiler. Ansızın, herhangi bir gerekçe sunmadan Wattpad’e erişimi engellediler” ifadelerini kullandı.

“ŞU AN BEKLEME SÜRECİNDEYİZ”

Wattpad Genel Merkezi’nin konudan haberdar olmasının ardından gerekenin yapılacağına ilişkin açıklama gelse de Wattpad tamamen sessizliğe bürünmüş durumda. Alya Öztanyel, şu an için bekleme sürecinde olduklarını ifade ederek, “Aktif olarak konuyu çözmek için seçeneklerini değerlendiriyorlar ve yaptığımız konuşmaların ardından Türkiye'deki durumu öğrendiklerini sosyal medyalarında hem Türkçe hem İngilizce olarak paylaştılar. Bu, büyük bir başarı adımıydı, belki de aylar sürebilecek farkındalık sürecini hemen sağlamış olduk” dedi.

"WATTPAD KİTAPLARI KATEGORİZE EDİYOR"

Yazar Binnur Şafak Nigiz, Wattpad’de zaman zaman olmaması gereken içeriklerin yayınlanabildiğini fakat bu tür içeriklerin kaldırılmasını sağladıklarını belirterek, “Her platformda olduğu gibi -buna X, Instagram, Youtube ve hatta tüm sosyal mecralar dahil- Wattpad’de de bazen olmaması gereken içerikler yayınlanıyor. Buna dayanarak bir yaptırım uygulanmış olabileceğini düşünüyoruz fakat bunu kesin bir şekilde doğru bulmuyoruz. Çünkü, Wattpad’de bu tür içerikler yayımlandığında doğrudan bildirerek kaldırılmasını sağlıyoruz. Üstelik Wattpad, içerik konusunda tüm kitapları kategorize ediyor. Yazarlar erişmek istediği okur yaş aralığını kendisi belirleyebiliyor. Bu yüzden Wattpad’in bir tehlike arz etmediğini biliyoruz” dedi.

“EVİMİZDEN ATILMIŞ GİBİ HİSSEDİYORUZ”

Wattpad’in okurlar ve yazarlar için ev gibi olduğuna değinen yazar Loresima, “Bunu abartmak için söylemiyorum. Hepimiz bir şeylerden kaçıp oraya sığındık. Aile, arkadaş, dert ve bütün sıkıntılarda kafamızı dağıtacağımız bir sığınak oldu. Bu kadar uğraşmamızın sebebi bu. Yani daha nasıl izah edilir bilmiyorum, belki çok fazla dramatize etmiş olacağım ama evimizden atılmış gibi hissediyoruz” dedi.

“KİTABA ERİŞİMİ OLMAYAN GENÇLER İÇİN KAYIP”

Wattpad'in erişime kapatılmasının, genç yazarların keşfine ve genç okurların okuma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olan ücretsiz bir platformun kaybı anlamına geldiğine değinen Alya Öztanyel, Farklı coğrafyalardan kitap okuma ve yazma hevesiyle umut ışığı yakalayan birçok gençle tanıştığını ve herkesin kitap alacak parası olmadığına dikkat çekti.

Öztanyel, “Herkesin kütüphaneye veya kitapçıya erişimi yok. Bu sebeple, erişim engelinin sadece basit bir engel olmadığını, okur yazarlığa ve gençlere olan etkileri nedeniyle derin ve ele alınması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“YARATICILIĞIN SERGİLENMESİ İÇİN KIYMETLİ ARAÇ”

İnternet ve dijital platformlar, gençlerin kendilerini ifade etmesi, düşüncelerini paylaşması ve yaratıcılıklarını sergilemesi için son derece kıymetli araçlar olduğunu vurgulayan Binnur Şafak Nigiz, bu tür yasakları doğru bulmadığını vurguluyor. Nigiz konuya ilişkin olarak, “Bu yasağı, yaratıcılığı, kültürel alışverişi ve fikir özgürlüğünü engelleyen bir adım olarak görüyorum” dedi.

Kaynak: aslinda.com