Tuğba Çakıroğlu / Özel Haber
‘Yapay Zeka ve Kadın’ panelinde konuşan Mariyah Saifuddin, yapay zeka üzerinden yapılan ayrımcılığa dikkat çekti. Sahip olduğu yazılım şirketinde yaşadıkları gelişimle başladı konuşmasına…
YAPAY ZEKANIN OLUMLU VE OLUMSUZ YANLARI
“Biz eskiden verileri diskete kaydediyorduk.” diyerek yaşanan değişime dikkat çekti. Saifuddin, aile olarak bilişim alanında çok kadın olmadığını fark ettiklerini, bunun üzerine yenilikleri üzerine çalışmaya başladıklarını söyledi.
Yapay zekanın hem olumlu hem olumsuz yanlarından bahsetti. Olumlu yanlarını “ABD’de şöyle bir söz var. Eğer bir işin yapılmasını istiyorsanız onu bir anneye verin. Yapay zekanın olumlu etkisine baktığımızda da kadınlar üzerindeki yükü hafifletiyor. Yapay zekayı kullanmayan insanlar risk altında. Bir kadın iş kurduğunda pazarlama şirketine gitmesine gerek yok, yapay zeka ile bunu yapabilir. Bütün sosyal medyada çıkacağı postları bile düzenleyebilir. Bunun maddi olarak getirisini düşünsenize. Yani yapay zeka hayatımızı çok kolaylaştırabiliyor.” şeklinde özetledi.
"KADINLAR MASADA YER ALMALI"
Mariyah Saifuddin, kadınların masada yeri olmasını istediklerini, bunun için de kadınların projelerini tasarlaması, kendilerini geliştirmesini istediklerinin altını çizdi.
BM nezdinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına da değindi ve “Farklı iş alanlarında 133 çalışma yapılmış. Yüzde 14’ü yine toplumsal cinsiyet meselesinin ön planda olduğu ortaya çıkmış. İşe alım uygulamaları da benzer. Örneğin, Amazon’un işe alımlarında çok ayrımcı olarak çalıştığı bilinmekte… Onlar beyaz, erkek odaklı bir seçim yapıyor.” dedi.
GELECEK KADINLARA NASIL ÖNCÜLÜK YAPILIR?
Saifuddin, ‘Eğitim nasıl yapabilir? Arkamızdan gelen kadınlara nasıl öncülük yapabiliriz? İş alanlarında daha eşitlikçi olunması için nasıl adımlar atılmalı?’ sorularına da cevap verdi.
“Çeşitlilik sadece toplumsal cinsiyetle alakalı değil, farklı toplumlardan farklı nesillerden gelen kadınları da anlamamızla alakalı.
Tüm bu farklı sesleri aynı masada buluşturduğumuzda yapay zekanın ayrımcılığını önleyebiliriz. Toplumsal cinsiyet eşitliğini düşünürken amacımızı da düşünmemiz gerekir.” sözleriyle açıkladı.
Cinsiyetçi sorunların çözümü için her şeye en baştan başlanası gerektiğini “Kaliteli datanın, analitik sonuçların istediğimiz gibi olmasını istiyorsak en başından başlamalıyız. Başlarken de titizlikle çalışmamız gerekiyor.” Sözleriyle ifade etti.