DÜNYA

Yazar Jhumpa Lahiri, New York müzesinin kefiye yasağı nedeniyle ödülü reddetti

Pulitzer ödüllü yazar Jhumpa Lahiri, kefiye takan çalışanların işten çıkarılmasının ardından Noguchi Müzesi'nden verilen 2024 Isamu Noguchi Ödülü’nü kabul etmeyi reddetti.

Pulitzer ödüllü yazar Jhumpa Lahiri, New York'taki Noguchi Müzesi'nden, güncellenen kıyafet yönetmeliği sonucunda üç çalışanın kefiye taktıkları gerekçesiyle işten çıkarılmasının ardından verilen ödülü kabul etmeyi reddetti. Müze, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Jhumpa Lahiri, kıyafet yönetmeliğimizde yapılan güncelleme sebebiyle 2024 Isamu Noguchi Ödülü’nü kabul etmeme kararı aldı," denilirken, "Bakış açısına saygı duyuyoruz ve bu politikanın herkesin görüşüyle uyuşmayabileceğini anlıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Lahiri, 2000 yılında "Interpreter of Maladies" kitabıyla Pulitzer Ödülü'nü kazanmıştı. Haber ilk olarak The New York Times tarafından duyuruldu.

BİRÇOK KİŞİ KEFİYE TAKMIŞTI

Dünyanın dört bir yanında, Gazze'deki savaşa son verilmesini talep eden protestocular, Filistin'in kendini savunma ve özgürlük sembolü olan siyah-beyaz kefiye takıyor. Eski Güney Afrika apartheid karşıtı lideri Nelson Mandela da birçok kez bu başörtüsünü takmıştı. İsrail destekçileri ise kefiye aşırılığı desteklediğini savunuyor.

Kasım ayında Vermont’ta Filistin kökenli üç öğrenciye bir saldırı düzenlendi ve iki öğrenci kefiye takıyordu. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, on binlerce kişinin ölümüne ve neredeyse tüm Gazze sakinlerinin yerinden edilmesine yol açtı. Bu saldırılar, 7 Ekim'de Filistinli Hamas militanlarının İsrail’e düzenlediği ölümcül bir saldırının ardından gerçekleşti.

3 ÇALIŞAN KOVULDU

Geçtiğimiz ay, Japon-Amerikalı heykeltıraş Isamu Noguchi tarafından kurulan sanat müzesi, çalışanların "siyasi mesajlar, sloganlar veya semboller" taşıyan kıyafetler giymesini yasaklayan bir politika duyurdu. Bu politikaya uymayan üç çalışan işten çıkarıldı.

ABD’de de İsrail-Gazze savaşına dair tutumları nedeniyle işten çıkarılan başka insanlar da oldu. New York'ta bir hastane, bir Filistinli Amerikalı hemşireyi, bir ödül kabul konuşmasında İsrail'in Gazze'deki eylemlerini "soykırım" olarak nitelendirmesi üzerine görevden almıştı. İsrail, Güney Afrika tarafından Uluslararası Adalet Divanı'na getirilen soykırım suçlamalarını reddediyor.