Tüketiciler Türkiye’de son yıllarda yüksek fiyatlar ve yüksek enflasyon nedeniyle alışverişlerini yurt dışından yapmayı tercih ediyordu. Uluslararası alışveriş sitelerinin artması ve Türkiye’de de işlem hacimlerinin yükselmesi nedeniyle yeni düzenleme yapıldı. 4458 Sayısı Gümrük Kanunun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararda, 30 euroyu aşmayan eşya ile bin 500 euroyu aşmayan ilaç cinsi eşyalar için vergi düzenlemesi yapıldı. Bu düzenleme ile Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde yüzde 30, diğer ülkelerden gelmesi halinde yüzde yüzde 60 oranında tek ve maktu vergi tahsil edilecek.

6 Ağustos tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelen değeri 30 euroyu (1099 TL) geçmeyen ürünlerin gümrük vergisi yüzde 18'den yüzde 30'a yükseltilmiş oldu. AB dışı ülkelerden gelen ürünlerin gümrük vergisi oranı yüzde 30'dan yüzde 60'a çıkarıldı.

Çin merkezli internet alışveriş sitelerinden ucuz fiyatlar ile getirilen ürünlerin Türkiye’de kayıt dışı yollarla satılması ve haksız kazanç elde edilmesi tartışma yaratmıştı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Gerekli kararları aldık” diyerek bunun önüne geçileceğinin sinyallerini vermişti.

YENİ GÜMRÜK DÜZENLEMESİ İLE NE AMAÇLANIYOR?

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, daha önce yaptığı açıklamada yerli şirketlerin yurt dışı rakipleri karşısında rekabet gücünün korunmasının hedeflendiğinin altını çizmişti.

Bakan Ömer Bolat bugün yaptığı açıklamada düzenlemeyi şu sözlerle açıkladı:

“Bu, bir firma, şahsa ya da ülkeye yönelik bir düzenleme değil. Genel bir ithalat düzenlemesi. Şunu gördük; e-ticaret ile ilgili yapılan işlemlerde sektörlerde, ürünlerde çok hızlı değişimler oluyor. Çok hızlı pazar payları değişimleri meydana geliyor. Özellikle küçük esnaf, tüccarlar, ticaret odaları, esnaf odaları, sanayi odaları bize bu konuda yoğun şikayette bulundu. Tüketicilerden de kalitesizlik, ürün güvenliği, tehlikeli ürün noktasında şikayetler çokça yapıldı. Hem ilgili bakanlıklarımız ile istişare ettik hem bu ilgili ticaret ve esnaf odaları, TOBB, TİM gibi kuruluşlar ile istişare ettik. Onların da umumi arzusu üzerine bu yeni düzenlemeyi getirdik. Buradaki amacımız ülkemizin ekonomisinde üreten kesimin ve ekonomideki esnaf, KOBİ, tacir, mağaza sahibi gibi kesimlerin yoğun bir şekilde pazar ve istihdam kaybı yaşamasının ve ülkemizin döviz kaybı şeklindeki olumsuz etkilerin azaltılması. Bu gaye ile bu değişiklik yapıldı."

Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum kararı Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum kararı

İÇ PİYASADA HAREKETLİLİK VE KAYNAĞIN YURT İÇİNDE KALMASI HEDEFLENİYOR

Likidite, bir finansal ürünün nakde çevrilebilme kolaylığı olarak biliniyor. Gümrük vergisinin artırılmasıyla birlikte finansal kaynakların ve döviz likiditesinin Türkiye’de kalması hedefleniyor. Vergilerin artırılması ile tüketicinin yurt içi firmalara yönelmesi ve iç piyasada hareketliliğin sağlanması bekleniyor.

Kaynak: Aslında.com - Merve Çoban