Tuğçe Huy – Diriliş Postası
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ekonomi gündemine ilişkin yaptığı açıklamalarda, yeni teşvik sistemi ve GAP Eylem Planı'nı değerlendirdi. Kacır, AK Parti iktidarları döneminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne 1 trilyon 40 milyar lira kamu yatırımı yapıldığını, yeni plan kapsamında ise 2028 yılına kadar 198 projeye 496 milyar lira daha yatırım yapılmasının planlandığını belirtti.
Bakan, planın temel hedeflerini kişi başına geliri 49 bin liraya çıkarmak, 570 bin yeni tarım istihdamı sağlamak ve bölgenin ekonomik potansiyelini artırmak olarak açıkladı. Sulama projeleri ve akıllı tarım uygulamaları bu hedeflerin başında geliyor. Kacır, "2028'e kadar sulama projelerine 214 milyar lira kaynak aktaracağız," dedi.
KOBİ’LERE İSTİHDAM DESTEĞİ
KOBİ’lere yönelik yeni destek programının detaylarını paylaşan Bakan Kacır, hazır giyim, tekstil, deri ve mobilya sektörlerinde çalışan kişi başına aylık 2.500 liraya kadar destek sunulacağını açıkladı. Bu programın temel amacı istihdam seviyesinin korunmasını sağlamak. Ocak ayındaki istihdamını koruyan KOBİ'lerin, şubat ayında destek ödemelerini alacağı belirtildi.
Kacır, “Sektörlerimizin rekabet gücünü artırırken, istihdamı koruma hedefindeyiz. Bu yalın program sayesinde KOBİ’lerimiz tasarım, markalaşma ve Ar-Ge alanlarında daha güçlü bir yapıya kavuşacak,” dedi.
YENİ TEŞVİK SİSTEMİ GELİYOR
Bakan Kacır, Türkiye’nin yatırım ve istihdam hedeflerini destekleyecek yeni teşvik sisteminin hazırlıklarının tamamlandığını duyurdu. Yeni sistemin, emek yoğun sektörlerin desteklenmesi, il-sektör eşleşmesinin güçlendirilmesi ve yüksek teknolojiye yönelik yatırımların artırılması gibi hedeflere odaklanacağını söyledi.
Kacır, teşvik sisteminde bölgesel avantajların daha verimli kullanılacağını belirterek, "Türkiye’nin her bir şehrinin ekonomik potansiyelini en üst düzeye çıkaracak adımlar atacağız," ifadelerini kullandı.
OSB VE SANAYİ ALANLARI İÇİN YENİ ADIMLAR
Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve sanayi alanlarının planlanması konusunda da bilgi veren Kacır, Türkiye’nin toplam yüz ölçümünde sanayi alanlarının payını artırmayı hedeflediklerini vurguladı. Yeni dönem hedefleri arasında, raylı sistemlerle entegre OSB’ler kurulması ve sanayi alanlarının daha verimli hale getirilmesi bulunuyor.
"Sanayi Alanları Master Planı ile önümüzdeki 30 yıllık hedeflerimizi somutlaştıracağız. Şehirlerimiz, kendi potansiyellerine uygun olarak daha güçlü istihdam teşvikleri alacak,” diyen Kacır, bu planların Türkiye’yi bölgesel kalkınmada bir lokomotif haline getireceğini ifade etti.