POLİTİKA

Yeniden Refah Partisi’nden anayasanın ilk 4 maddesi hakkında açıklama

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, anayasasının ilk 4 maddesinin değiştirilmesi tartışmalarına, olumlu yaklaşmadıklarını, Türkiye'de anayasa değişimini herhangi bir partiye veya kesime göre yapmanın da mümkün olmadığını söyledi.

Gökhan Erek / Muhabir

Yeni anayasa çalışmaları kapsamında, ilk 4 madde ile ilgili değişiklik tartışmalarına, toplumun farklı kesimlerinden açıklama ve tepkiler gelmeye devam ediyor.

YRP NEDEN OLUMLU YAKLAŞMAMAKTADIR?

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç da “Yeniden Refah Partisi, Anayasanın ilk 1, 2, 3, 4 maddelerinin tartışmaya açılmasına, olumlu yaklaşmamaktadır. Neden olumlu yaklaşmamaktadır? Türkiye'de anayasa değişimini herhangi bir partiye göre yapmak mümkün değildir. Türkiye'de anayasa değişimini toplumun herhangi bir kesimine göre yapmak da mümkün değildir.” dedi.

“TOPLUMUN GENELİNİN GÖRÜŞLERİNİ YANSITMAK MECBURİYETİNDEDİR”

Anayasaların, kesin metinler olduğunu hatırlatan Suat Kılıç, “Toplumsal uzlaşılar ve toplumsal sözleşmelerdir. Anayasanın toplumun genelinin heyecan ve hissiyatını yansıtan ve hepimizi bir arada yansıtan maddeleri içermesi gerekmektedir. Anayasa, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de yapılacak olsa; TBMM’de oylandıktan sonra referanduma da taşınacak olsa toplumun genelinin görüşlerini yansıtmak mecburiyetindedir.” ifadelerini kullandı.

“HİÇBİR BEŞERİ METİN KUTSAL DEĞİLDİR”

Suat Kılıç, hiçbir beşeri metnin, kutsal olmadığının altını çizerek, şunları kaydetti,  “Hiçbir beşeri metin kusursuz da değildir. Eksiksiz de değildir. 100 maddenin 99'una katılır, 1'inden rahatsızlık duyabilirsiniz, bu herkes için geçerlidir. Öyle ise ortak uzlaşıyı yansıtan mutlak mutabakatı değil ama çoğunluğun uzlaşısını yansıtan ve bizi bir arada tutan anayasa metinlerine sahip çıkmak hepimiz için gerekliliktir.”  

“4’ÜNCÜ MADDEYİ ORTADAN KALDIRMAK İLK 3 MADDEYİ TARTIŞMAYA AÇMAK ANLAMINA GELİR”

Suat Kılıç,  Türkiye'nin; başkentini, resmi dilini, milletin temel değerlerini, devlet şeklinin cumhuriyet olduğunu tartışmanın; hiçkimseye, faydası olmadığını aktaran 4'üncü maddeyi ortadan kaldırmanın, diğer 3 maddeyi tartışmaya açmak anlamına geleceğini de sözlerine ekledi.

“TÜRKİYE’NİN BUGÜNKÜ GÜNDEMİ BU DEĞİLDİR”

Türkiye'nin, bugün için ihtiyacının anayasa tartışmalarına girmek olmadığının altını çizen Suat Kılıç, sözlerini şu şekilde sonlandırdı, “Türkiye'nin bugün acil ve acılı gündemi ekonomidir, geçim problemidir, açlık sınırının altında kalan maaşlardır. Anayasaya değil;ekonomiye bakmalarını da hükümet mensuplarına tavsiye ediyoruz.”