Yerlikaya, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suriyeli sığınmacıların geri dönüşlerine ilişkin soruya yanıt veren Bakan, "Suriye'deki son duruma bakarak, Suriyeli sığınmacılarda bir heyecan ve coşku olduğunu gözlemliyoruz. Çarşamba günü Suriyeli STK'larla görüşeceğiz ve 2024 yılı itibarıyla gönüllü geri dönüşlerin sayısının arttığını duyurduk," dedi.

SINIRDAN GEÇİŞ KAPASİTESİ 15-20 KİŞİYE ÇIKARILDI

Bakanlık: Rusya’nın Kırım’ı ilhakını tanımıyoruz Bakanlık: Rusya’nın Kırım’ı ilhakını tanımıyoruz

Sınır kapılarındaki kapasitenin artırıldığını belirten Bakan Yerlikaya, günlük geri dönüş kapasitesinin 3 bin kişi civarında olduğunu, ancak geçişlerin artmasıyla bu kapasitenin 15-20 bin kişiye çıkarıldığını ifade etti. Bakan, 2016 yılından bu yana 737 bin geçici koruma altındaki Suriyelinin ülkelerine geri döndüğünü söyledi.

GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ SURİYELİ SAYISI 2 MİLYON 936 BİNE ULAŞTI

Yerlikaya, Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyelilerin sayısının 2 milyon 936 bine ulaştığını, adres güncellemelerinin tamamlandığını belirtti. Suriye'deki gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini vurgulayan Bakan, 13 yıl aradan sonra Suriyelilerin geri dönme hayalleri kurduğunu söyledi.

GÖNÜLLÜ, GÜVENLİ VE ONURLU GERİ DÖNÜŞ!

Bakan Yerlikaya, İçişleri Bakanlığı'nın diğer bakanlıklarla koordineli olarak, gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşleri kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar yaptığını ve bu konudaki gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Suriye'de 1963'te iktidara gelen Baas Partisi'nin 61 yıllık kanlı yönetimi, 2011'de özgürlük talepleriyle başlayan halk hareketlerinin şiddetle bastırılmasıyla patlak veren iç savaşın ardından sona erdi. 1970'te iktidara gelen Hafız Esed'in liderliğindeki Baas rejimi, 2000'de oğlu Beşşar Esed'in başkanlıkla devam etti. Ancak, 2011'deki halk ayaklanmalarının bastırılması ve ardından başlayan iç savaşta, 27 Kasım'dan itibaren Halep, İdlib, Hama gibi bölgelerde rejimin kontrolü zayıfladı. 8 Aralık’ta başkent Şam'da halkın sokaklara dökülmesi ve rejim karşıtı grupların kente hakim olmasıyla Baas rejimi sona erdi.

Baas rejiminin son başbakanı Muhammed Gazi el-Celali, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, halkın seçtiği bir hükümetle işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirtti. Ayrıca kamu mallarına zarar verilmemesi ve eski başbakanın gözetiminde kamu kurumlarının devri çağrısında bulundu. Rejim karşıtı Heyet Tahrir Şam lideri Ahmed eş-Şera ise, kamu kurumlarının eski başbakanın denetiminde kalacağı ve herhangi bir şiddet eylemine karşı yasaklar getirdiklerini duyurdu. Suriye’nin güneyi, kuzeyi ve başkente açılan stratejik Humus ilinde rejim karşıtı güçlerin ilerleyişi devam etti, 7 Aralık’ta Suveyda ve Kuneytra gibi iller muhaliflerin kontrolüne geçti. Suriye'nin farklı bölgelerinde yaşanan bu gelişmeler, Esed rejiminin kontrolünü tamamen kaybetmesine yol açarak rejimin çökmesine neden oldu.

Kaynak: Tuğçe HUY