Çığır açan bir keşifte, bilim insanları Uranüs ve beş büyük uydusunun buzlu yüzeylerinin altında okyanuslar barındırabileceğini öne sürüyor, bu da bu uzak dünyaların yaşam destekleyebileceği olasılığını gündeme getiriyor.

Uzun süre ıssız ve hareketsiz olarak düşünülen Uranüs sistemi, daha önce sanılandan çok daha dinamik ve karmaşık olabilir. Bu keşif, NASA’nın Voyager 2 misyonundan alınan verilerin yeni bir analizine dayanmaktadır. Bu uzay aracı, yaklaşık 40 yıl önce Uranüs’ün yakınından geçiş yapmıştı.

Resim 2024 11 13 091613873

YANILTICI OLABİLECEĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ

Nature Astronomy dergisinde bu hafta yayımlanan yeni bir araştırma, Voyager 2'nin verilerinin, o dönemde bölgeyi etkileyen güçlü bir güneş fırtınası nedeniyle yanıltıcı olabileceğini öne sürüyor. Bu fırtına, gezegenin sistemine dair önemli detayların gizlenmesine neden olmuş olabilir.

Meta kullanıcı verilerini izinsiz sattı: 15 milyon dolar ceza kesildi Meta kullanıcı verilerini izinsiz sattı: 15 milyon dolar ceza kesildi

“Bu sonuçlar, Uranüs sisteminin daha önce düşünülenden çok daha heyecan verici olabileceğini gösteriyor,” diyor University College London’dan Dr. William Dunn. “Orada yaşam için gerekli koşullara sahip olabilecek uydular olabilir, yüzeyin altında balıklarla dolu okyanuslar bulunabilir!”

Uzay aracının gözlemlerini modern tekniklerle yeniden incelemek, bilim insanlarını Uranüs’ün uydularının – özellikle beş büyük uydusunun: Titania, Oberon, Umbriel, Ariel ve Miranda’nın – yer altı okyanuslarına sahip olabileceği önerisini ortaya atmaya yönlendirdi. Bu tür ortamlar, buzlu ve uzak olmalarına rağmen, Jüpiter’in Europa uydusu ve Satürn’ün Enceladus uydusunda olduğu gibi, başka yerlerde yaşamı destekleyebilme potansiyeli gösterdi.

Resim 2024 11 13 092541856

URANÜS'ÜN İLGİNÇ ÖZELLİKLERİ

Uranüs, Güneş Sistemi’ndeki yedinci gezegen olup, üçüncü en büyük gezegendir. Eşsiz özelliklere sahip olması, onu Güneş Sistemi’nin daha az bilinen ama ilginç bir dünyası yapmaktadır…

  • Uranüs’ün ekseni, yaklaşık 98 derece gibi aşırı bir açıyla eğilmiş olup, bu nedenle neredeyse yanlamasına Güneş etrafında döner. Bu eğilim, gezegenin erken tarihinde dev bir Dünya boyutunda bir cismin çarpması sonucu oluşmuş olabilir. Bu durum, her biri 21 yıl süren alışılmadık mevsimler yaratmıştır.
  • Uranüs, Güneş Sistemi’ndeki en soğuk atmosfere sahip gezegendir ve sıcaklıklar -224°C’ye kadar düşer. Bu şaşırtıcı soğuk, gezegenin benzersiz iç ısı dağılımına bağlı olabilir.
  • Uranüs, atmosferindeki metan nedeniyle mavi-yeşil renkte görünür. Metan, kırmızı ışığı emer ve mavi ışığı yansıtarak Uranüs’e bu karakteristik rengini verir, ayrıca bulutlu ve puslu bir görünüme sahip olmasına neden olur.
  • Voyager 2, Uranüs’ün tek ziyaretçisidir. NASA’nın Voyager 2 uzay aracı, 1986’da Uranüs’ü ziyaret eden tek uzay aracıdır. Bu yakın geçiş, gezegen hakkında bildiklerimizin çoğunu ortaya koymuş ancak bilim insanları daha öğrenilecek çok şey olduğuna inanmaktadır ve bu gizemli gezegen ve uydularını yeniden ziyaret etmek için gelecekteki görevler planlanmaktadır.
Editör: Berfin Bitirim