GÜNDEM

Yok oluyor: Eğirdir Gölü ikiye bölünmek üzere

Eğirdir Gölü; kirlilik, vahşi sulama ve kuraklık nedeniyle yok olmanın eşiğine geldi. Öte yandan gölün ortasında su seviyesinin düşmesi nedeniyle adacıklar görülmeye başlandı.

Gözlemci pilot Selçuk Çevikbaş, hızla kuruyan ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Eğirdir Gölü'nü, eğitim uçuşları sırasında havadan görüntüledi. Çevikbaş, orta kısımlarda su seviyesinin neredeyse yok denecek kadar azaldığını ve adacıklar oluştuğunu kaydetti. Gözlemlere göre göl ikiye bölünmek üzere.

Isparta’nın Eğirdir ilçesinden adını alan ve Eğirdir, Yalvaç, Senirkent, Gelendost ilçelerinin su kaynağı olan Eğirdir Gölü yok olmak üzere. Gölün son hali havadan görüntülendi. Su seviyesini hızla kaybeden Eğirdir Gölü’nün bazı bölgeleri kurumuş durumda. Kuruyan alanı kıyıdan 1 kilometreyi aşan Eğirdir Gölü’nün en önemli sorunlarının başında kanalizasyon atıkları, sanayi atıkları ve zirai kimyasal atıkların göle bırakılması, vahşi tarımsal sulama ile gölü besleyen nehirler üzerine yapılan baraj ve göletler geliyor. Öte yandan göl, etrafındaki taş ocakları, içine bırakılan istilacı balık türleri gibi çok sayıda sorunla da savaşıyor.

FARKINDALIK OLUŞTURMAK İÇİN GÖRÜNTÜLEDİ

Bu yaz kuruyan alanların attığı gölde aşırı kirlilik nedeniyle alg patlamaları yaşanırken müsilaj oluşumları da meydana geldi. Çocukluğu Eğirdir'de geçen gözlemci pilot Selçuk Çevikbaş, yaşanan tüm bu sorunlara ilişkin farkındalık oluşturmak için gölün son halini uçakla havadan görüntüledi.

'GÖL BÖLÜNMEK ÜZERE'

Çevikbaş, "Göl yoksa Eğirdir de yok bence. Böyle giderse gölün ikiye bölüneceği tehlikesi de açık şekilde görülebiliyor." dedi.

'ÇOCUKLUĞUMDA GÖLDEN SU BİLE İÇEBİLİYORDUK'

Göl üzerindeki yosunlaşmanın da çok fazla olduğunu dile getiren Çevikbaş, "Çocukluğumda mecbur kalınca gölden su bile içebiliyorduk, o kadar temizdi. Ama özellikle son 2-3 yılda çok daha kötüleşti. Eğirdir Gölü yok oluyor. Barla Boyalı Lagünü bir zamanlar ne güzel bir yerdi" diye konuştu.

İKİ KIYI ARASI 1,2 KİLOMTEREYE DÜŞTÜ

Diğer yandan Eğirdir Gölü'nün en dar noktası olan Gelendost- Yenice ile Senirkent- Akkeçili arasındaki Kemer Boğazı'nın kurumasıyla kamışlık, sazlık istilası arttı. Daha önce 2 kilometre olan iki kıyı arası ise 1,2 kilometreye kadar düştü Bu noktadaki en derin nokta da 4 metreden 1,5 metreye gerilerken, birçok noktasında derinlik 50-60 santimetre civarında oldu. Gölün boğaz kısmının kuruması durumunda Eğirdir Gölü'nün ikiye bölünme riski bulunuyor.