Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, beyin kanseri üzerine yürüttüğü heyecan verici çalışmalarının geldiği noktaya dair önemli açıklamalarda bulundu. İlk kez 17 Şubat 2022'de kamuoyuna duyurduğu araştırmasını genişleterek fareler üzerinde kapsamlı deneyler gerçekleştiren Sancar, önemli bulgulara ulaştı.
BEYİN KANSERİ ÜZERİNE ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİ
Sancar, Nobel ödülüne layık görüldüğü DNA onarımı konusundaki 10 yıllık birikimiyle beyin kanseri üzerine çalışmaya devam ettiğini belirtti. Moleküler biyolojide sıkça kullanılan EdU adlı kimyasalın, hem normal hem de kanser hücrelerini öldürdüğünün daha önce keşfedildiğini ancak bu çalışmanın ilerlemediğini hatırlattı. Beyin tümörlerinin, dünya genelinde ölüm nedenleri arasında 10'uncu sırada olduğunu vurgulayan Sancar, beyinle ilgili kanser tedavilerinde en büyük engelin "kan-beyin bariyeri" olduğunu dile getirdi. Mevcut tedavilerde kullanılan birçok ilacın bu bariyeri aşamadığını ifade eden Sancar, EdU molekülünün ise bu sorunu aşarak doğrudan beyne ulaştığını ve kanserli hücreleri öldürdüğünü açıkladı.
UMUT VERİCİ ÇALIŞMA
Fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, EdU molekülünün zamanla daha güçlü bir etki gösterdiğini belirten Sancar, ilk etapta mevcut ilaçların daha iyi sonuç verdiğini ancak 30-40 gün sonra EdU'nun etkisinin yüzde 25'lere ulaştığını söyledi. Ayrıca, bu molekülün mevcut ilaçlarla kombine edildiğinde daha iyi sonuçlar elde edildiğini ifade etti.
İNSALI DENEYLER
EdU'nun toksisite ve seçicilik özelliklerini göz önünde bulundurarak kanser tedavisinde kullanılma potansiyeli olduğunu vurgulayan Sancar, "EdU, hızla bölünen kanserli beyin hücrelerini hedef alırken, sağlıklı beyin hücrelerini koruyabilir. Ancak insan deneylerine geçmeden önce en az iki yıl boyunca bu molekülün yan etkilerini araştırmamız gerekiyor" dedi. Ayrıca, bu yeni tedavi yöntemini Türkiye'ye kazandırmak için de çalışmalar yürüttüğünü belirtti.