Gökhan Erek /  Muhabir

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cibuti’de gerçekleştirilen Türkiye-Afrika Ortaklığı Üçüncü Bakanlar Gözden Geçirme Konferansı'nda dikkati çeken açıklamalarda bulundu.

"İSRAİL'E KARŞI ZORLAYICI TEDBİRLERİN UYGULANMASI GEREKİR"

Uluslararası sistemin Orta Doğu'da devam eden insanı felâketi durduramadığını hatırlatan Bakan Fidan, "İsrail halen Filistin halkına karşı soykırım suçlarına devam ediyor. Bu sınırı olmayan saldırı daha geniş anlamda bölgesel istikrarı ve uluslararası düzeni de tehdit ediyor. İsrail'e karşı zorlayıcı tedbirlerin uygulanması gerekir." şeklinde konuştu.

Babacan: Belediye başkanlarının görevden alınması yargı kararı ile olmalıdır Babacan: Belediye başkanlarının görevden alınması yargı kararı ile olmalıdır

"AFRİKA'NIN, FİLİSTİN DAVASI'NI DESTEKLEMEDE ÇOK ÖNEMLİ ROL OYNAYABİLECEĞİNE İNANIYORUZ"

Bakan Fidan, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'de İsrail'e karşı silah ambargosu çağrısında bulunan bir girişim başlattığını anımsatarak, şunları kaydetti, "Bizler Afrika'nın, Filistin Davası'nı destekleme ve İsrail'i durdurulmasında çok önemli bir rol oynayabileceğine inanıyoruz. Filistinlilerin yanında duran Afrikalı ülkeleri takdirle karşılıyoruz. Afrika'nın dünya sisteminin önemli bir sesi olarak Filistin için gösterilen çabalara katılacağına güveniyoruz."

"İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞMAK AHLAKİ SORUMLULUKTUR"

Herkesin, Filistin halkının temel haklarını temin edecek 'İki Devletli Çözüm' için daha da çalışmak için ahlâkî bir sorumluluğu olduğunu vurgulayan Bakan Fidan, "Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'na İsrail soykırımına karşı başvuruda bulunmuş olması bu anlamda Afrika'dan gelen güçlü bir mesajdır. Sayın katılımcılar hepimiz bu parazitlerin etkisini hissediyoruz." ifadelerini kullandı.

"GÜVENLİK KONSEYİ'NDE TEMSİL EDİLME İSTEĞİNE SAYGI GÖSTERİYORUZ"

Bakan Fidan, Birleşmiş Milletler'i yüz yılı daha karmaşık sınamalarına karşı daha uygun ve ihtiyaçları karşılayabilmeyi uygun bir hâle getirmek için çabalara devam edilmesi gerektiğini belirterek, "Güvenlik Konseyi Reformu bu anlamda kritik bir öneme sahiptir. Bizler de Afrika'nın, Güvenlik Konseyi'nde daha hakkaniyetli ve güçlendirilmiş bir şekilde temsil edilmesini anlıyor ve bu isteğine saygı gösteriyoruz. Benzer bir şekilde BM ve Afrika Birliği arasında İşbirliğini güçlendirme çalışmaları, bölgesel zorluklara karşı uzun dönemde çözümlerin bulunması önemlidir." ifadelerine yer verdi.

Kaynak: aslında.com