Güneş enerjisi ile ilgili en büyük şikayetlerden biri, genellikle pil bağlantısına ihtiyaç duymasıdır. Bol güneş olan bölgelerde bile, yıl boyunca 24/7 güneş ışığı elde etmek neredeyse imkansız.  Ancak uzayda bu mümkün. Onlarca yıldır, uzayda güneş enerjisi kullanma seçenekleri ve olasılıkları düşünülüyor. 

Resim 2024 11 03 120529244

UZAY TABANLI GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ

İngiltere merkezli Space Solar şirketi, Reykjavik Energy ve İzlanda'nın sürdürülebilirlik girişimi Transition Labs ile iş birliği yaparak 2030 yılına kadar yaklaşık 30 megavat elektrik üretebilecek bir uzay tabanlı güneş enerjisi santrali geliştirmeyi planlıyor. Bu sistem, uzayda güneş panelleri aracılığıyla güneş ışığını toplayacak ve ardından belirli bir frekansta radyo dalgaları olarak bir yer istasyonuna iletecek; burada bu enerji, şebeke için elektriğe dönüştürülecek.

Gezegenler arka arkaya sıralanacak Gezegenler arka arkaya sıralanacak

Uydu, ölçeklenebilir ve oldukça büyük olacak. CASSIOPeiA enerji dizisinin tam versiyonu inşa edilmemiş olsa bile, bu, bir uzay istasyonu dışındaki en ağır tek nesne olacak ve tüm paneller açıldığında, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çok daha büyük bir alan kaplayacak.

Resim 2024 11 03 120618910

EŞSİZ AVANTAJLAR SAĞLIYOR

Şirket, sistemin ölçeklenmiş bir versiyonunu 2036 yılına kadar uzaya göndermeyi hedefliyor; bu, gigavatlarca elektrik sağlayacak.

Transition Labs CEO'su Kjartan Örn Ólafsson, yaptığı bir açıklamada, “Reykjavik Energy ile yapılan iş birliği, Space Solar'ın tam ölçekli dağıtım yolculuğunda önemli bir kilometre taşıdır. İklim teknolojisine yönelik ileri görüşlü yaklaşımları, Carbfix aracılığıyla karbon depolama konusundaki uzmanlıkları ve Climeworks ile uzun süredir devam eden ortaklıkları sayesinde Reykjavik Energy, Space Solar'ın ilk aşaması için mükemmel bir ortak.” dedi.

Space Solar’ın eş CEO'su Martin Soltau ise, “Uzay tabanlı güneş enerjisi, eşsiz avantajlar sunuyor; rekabetçi enerji maliyetleri ve 24/7 erişilebilirlik sağlıyor. Reykjavik Energy’nin uzay tabanlı güneş enerjisinin enerji geçişini yönlendirme potansiyelini tanıması heyecan verici ve sürdürülebilir bir gelecek için birlikte çalışmaktan mutluluk duyuyoruz.” şeklinde konuştu.

Editör: Berfin Bitirim