EKONOMİ

Bakan Şimşek, 'başardık' diyerek duyurdu: Türkiye gri listeden çıktı

Türkiye, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü'nün talep ettiği 40 standardı yerine getirerek gri listeden çıkmayı başardı. FATF tarafından yapılan resmi açıklama ile de karar duyuruldu.

Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) toplantısı için Singapur'da bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya X (Twitter) hesabından yaptığı paylaşım ile Türkiye'nin gri listeden çıktığını duyurdu.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Şimşek, "Başardık" ifadelerini kullandı. 

FATF'DAN RESMİ AÇIKLAMA 

Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından yapılan resmi açıklamada da Türkiye'nin gri listeden çıkartıldığı uluslararası kamuoyuna açıklandı. 

Toplantıda, Türkiye ve Jamaika'nin artık FATF'ın artırılmış izleme sürecine tabi olmayacağına karar verildi.

FATF tarafından yapılan açıklamada, "FATF genel kurulu, karşılıklı değerlendirmeler sonucu tespit edilmiş olan kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele konularındaki stratejik eksiklikleri gidermekte kat etmiş oldukları önemli mesafe nedeniyle Jamaika ve Türkiye'yi kutlamaktadır" denildi.

Açıklamada, "Eylem planlarını tamamlayarak tespit edilen stratejik eksikliklerini mutabık kalınan süre içinde gideren bu iki ülke artık FATF'nin artırılmış gözetim sürecine tâbi olmayacaktır" ifadeleriyle Türkiye'nin gözetim sürecinden çıktığı kesinleştirildi.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NDAN TAM UYUM VURGUSU

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Türkiye'nin terörizmin finansmanı ve kara paranın aklanmasıyla mücadelesinin bundan sonra da uluslararası standartlarla tam uyum içinde, kararlılıkla yürütüleceği vurgulandı.

Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle oldu:

"Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) bugünkü toplantısında ülkemiz Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek tarafından temsil edilmiştir. Atılan doğru adımlar sayesinde Türkiye gri listeden çıkarılmıştır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun.

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarımız başta olmak üzere tüm kamu ve özel sektör paydaşlarımızın katkısıyla elde edilen bu sonuç, finansal sistemimize güveni daha da artırarak program hedeflerine ulaşmamızı kolaylaştıracaktır.

Bu sürece katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz.

Türkiye terörizmin finansmanı ve kara paranın aklanmasıyla mücadelesini bundan sonra da uluslararası standartlarla tam uyum içinde kararlılıkla yürütecektir.

Bu çerçevede, MASAK ve diğer kurumların idari ve teknik kapasitesi daha da güçlendirilecek; gerektiğinde yasal ve idari düzenlemeler aynı hassasiyetle hayata geçirilecektir."

TÜRKİYE, 40 STANDARDI YERİNE GETİRDİ

Türkiye, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından 3 yılda bir hazırlanan listede 2021 yılında gri kategoriye girmişti. 

Türkiye, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilen kripto para düzenlemesi ile FAFT'ın gri listeden çıkılması için talep ettiği 40 standardı tamamlamış oldu. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, FATF'ın Genel Kurul toplantısı için Singapur'da. Geçtiğimiz ay mali gözlemciler Türkiye'yi ziyaret ederek incelemelerde bulunmuştu.

FATF'ın 31 ülke ve 2 bölgesel kuruluş olmak üzere 39 üyesi bulunuyor. 

FATF, 2021 yılında Türkiye'yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle gri listeye almıştı. Uluslararası Para Fonu (IMF) araştırmaları FAFT'da gri listede yer almanın yabancı bankalar ile yatırımcılarla olan ilişkilerin de olumsuz etkilere neden olduğunu ortaya koyuyor. 

GRİ LİSTEDEN ÇIKILMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmının yasal düzenlemeler nedeniyle gri listedeki ülkelere yatırım yapması mümkün değil. 

Gri listeden çıkış halinde bu fonların Türkiye'ye yatırım yapabilmeleri mümkün olacak.

Ayrıca gri listede yer almanın sınır ötesi işlemlerin kısıtlanması ve kredi alınmasını zorlaştırıcı etkileri de bulunuyor.

Bu durumun ülke ekonomisini olumsuz etkilemesi nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yönetiminde Türkiye'nin gri listeden çıkabilmesi için gerekli olan standartların yerine getirilmesi amaçlanmıştı. 

Türkiye'nin gri listeden çıkmasıyla Türk lirasının ve Borsa İstanbul'un değer kazanması bekleniyor.