Bakan Uraloğlu, Anadolu Yayıncılar Federasyonu'nun düzenlediği programda gazetecilerle bir araya gelerek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, özellikle Suriye'deki ulaştırma, altyapı ve iletişim alanlarına dair tespit ve planlarını paylaştı.

Şam ve Halep havalimanları için çalışmalar başlıyor

Suriye’de yapılan incelemeler sonucunda özellikle Şam ve Halep havalimanlarının öncelikli olduğunu vurgulayan Uraloğlu, "Şam Havalimanı'nı ayağa kaldırmak için Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile bir plan hazırlıyoruz. Suriye’de radar sistemi yok denecek kadar kötü durumda. Eski teknolojiyle çalışıyorlar. İlk etapta bu havalimanlarının modernizasyonu için adımlar atacağız" dedi.

Demir yolları ve kara yollarında ortak çalışmalar

Türk topçuları birlikleri, Ayn isa hattındaki PKK/YPG'lileri vuruyor Türk topçuları birlikleri, Ayn isa hattındaki PKK/YPG'lileri vuruyor

Bakan Uraloğlu, Osmanlı döneminden kalan Hicaz Demir Yolları’nın bir kısmının hâlâ kullanılabilir olduğunu belirterek, "Şam’a kadar demir yolu bütünlüğünü sağlama noktasında hızlı bir çalışma yapmayı hedefliyoruz. Ancak Suriye’de bazı rayların çalınarak satıldığını da tespit ettik. Bu gibi durumlara karşı hazırlıklıyız" ifadelerini kullandı. Ayrıca Suriye’deki kara yollarının onarımı konusunda da önemli çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.

"Suriye'nin her şeye ihtiyacı var"

6 Şubat depremlerinin etkilerinin Suriye'de hâlâ devam ettiğini dile getiren Uraloğlu, "Suriye'nin her şeye ihtiyacı var. İletişim altyapıları, yollar, demir yolları, havalimanları, neredeyse her alanda büyük eksiklikler mevcut. Biz Bakanlık olarak destek vermeye hazırız" diye konuştu.

Türkiye'nin altyapı başarıları

Türkiye’nin ulaştırma alanındaki başarılarına da değinen Bakan Uraloğlu, 2002 yılında 6 bin kilometre olan bölünmüş yol ağını 29 bin 700 kilometreye çıkardıklarını belirtti. "77 ili bölünmüş yollarla birbirine bağladık. Demir yolu ve hızlı tren yatırımlarıyla ülkemizi Avrupa’da 6., dünyada 8. sıraya taşıdık" dedi.

"Suriye, Türkiye'nin 20-30 yıl gerisinde"

Suriye’nin iletişim altyapısının oldukça yetersiz olduğunu belirten Uraloğlu, "Suriye, iletişim açısından Türkiye'nin 20-30 yıl gerisinde. Cep telefonu sinyalleri bile birçok noktada yetersiz. Bu alanda da destek olmaya hazırız" dedi.

Suriye’nin Akdeniz’e açılan kapısı ve ticaret potansiyeli

Suriye’nin Akdeniz’e açılan limanlarının gelişmediğini ifade eden Bakan, "Doğu Akdeniz'deki çıkarlarımızı koruyarak, Suriye ile ticari iş birliğimizi artırmayı hedefliyoruz. Hem liman altyapısını geliştirmek hem de ticareti canlandırmak için çalışacağız" diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, bölgenin jeopolitik önemine vurgu yaparak, ulaştırma ve altyapı projelerinin sadece Suriye için değil, Türkiye'nin bölgesel etkinliği için de önem taşıdığını belirtti.

Kaynak: Tuğçe Huy