EKONOMİ

Bakanlıktan reform paketi: Yeni vergilerle ilgili bilinmesi gereken detaylar

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan reform paketinde yer alan düzenlemelerle vergi kanunun istismar edilmesinin önüne geçilmesi bekleniyor.

ASLINDA HABER MERKEZİ /

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (enflasyon) mayısta yüzde 3,37 artarken, yıllık bazda yüzde 75,45 oldu. Yurttaşların cebine görünür bir şekilde yansıyan fiyat artışları sürerken ekonomik krizin etkilerinin ortadan kaldırılması için Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Kabinesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çalışmalarını yürütüyor. 

Son olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bir süredir çalışmaları yürütülen yeni reform paketine Orta Vadeli Program'da yer alan hedefler doğrultusunda son şekli verildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan reform paketinde vergi adaletinin güçlendirilmesi ve sermayeye yönelik vergi düzenlemesi üzerine maddeler de yer alıyor. 

Kurumların ciroları yüksek olmasına rağmen düşük vergiler ödemesinin yarattığı rahatsızlık toplumda gün geçtikçe artıyor. Bu durum vergi adaletsizliği yaşandığı yönünde yorumları da artırıyor. Öte yandan uluslararası şirketlerin ülkelerin vergi kanunlarındaki açıklardan faydalanarak daha az ödeme yapması da diğer bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bakanlığın üzerinde çalıştığı düzenleme bunların yanı sıra asgari gelir vergisi ve büyük yatırımlara yüksek vergi ile de vergi kanununun istismar edilmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. 

DÜZENLEME İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKEN DETAYLAR

Küresel Asgari Kurumlar Vergisi:

Çok uluslu şirketler için en az %15 oranında kurumlar vergisi uygulanacak. Bu vergi, şirketlerin faaliyet gösterdiği düşük vergili ülkelerde ödenmeyen vergilerin, diğer ülkeler tarafından tahsil edilmesini sağlayacak.

Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi:

Türkiye'deki bazı şirketlerin zarar beyan etmesine rağmen yüksek cirolarla çalıştığı tespit edildi. Bu nedenle, beyan edilen kazançların yanı sıra gelir tablosundaki kazancın belirli bir oranına göre de vergi hesaplanacak. Yeni kurulan işletmeler, ilk 3 yıl asgari vergiden muaf olacak.

Asgari Gelir Vergisi:

Ticari, zirai ve serbest meslek kazançları için asgari gelir vergisi getirilecek. Serbest meslek sahiplerinin beyan edeceği kazanç, brüt asgari ücretin yıllık tutarından az olamayacak. Yeni işe başlayanlar, ilk 3 yıl asgari vergiden muaf olacak.

Büyük Yatırımlara Yüksek Vergi:

Banka ve finans kurumları ile yap-işlet-devret (YİD) projelerinden elde edilen kazançlara %30 oranında vergi uygulanacak.