Geçtiğimiz yılın ağustos ayında kafa derisinden melanom büyümesi kesilen 52 yaşındaki Steve Young, aşıyı deneyen ilk hastalardan oldu. Bilim insanlarının açıklamasına göre aşı, bağışıklık sisteminin kalan kanserli hücreleri tanımasına ve yok etmesine yardımcı olacak şekilde tasarlandı. Araştırmacılar, aşının kanserin geri dönmesini engelleyeceğini umuyor. 

mRNA-4157 (V940) aşısı, mevcut Kovid aşılarıyla aynı teknolojiye dayanmakta ve şu anda son aşama Faz III denemelerinde test ediliyor.
University College London Hastaneleri (UCLH) doktorları, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini öldürmesine yardımcı olan bir başka ilaç pembrolizumab (Keytruda) ile birlikte bu ilacı da veriyor.

Moderna ve Merck Sharp and Dohme (MSD) tarafından geliştirilen kombine tedavi, klinik denemeler dışında henüz NHS'de rutin olarak kullanıma sunulmadı. Avustralya da dahil olmak üzere diğer bazı ülkelerdeki uzmanlar, daha fazla kanıt toplamak ve daha geniş çapta yaygınlaştırılması gerekip gerekmediğini görmek için aşıyı hastalar üzerinde deniyor.

KANSER AŞISI KİŞİYE GÖRE DEĞİŞTİRİLİYOR 

Aşı kişiye özel olarak tasarlanıyor, yani içeriği hastaya göre değiştirilmektedir. Hastanın tümörünün benzersiz genetik imzasını eşleştirmek için bu yöntem uygun görüldü. Aşı, vücuda yalnızca kanser hücrelerinde bulunan belirteçlere veya antijenlere saldıran proteinler veya antikorlar üretme talimatı vererek çalışıyor.

UCLH araştırmacısı Dr. Heather Shaw, aşının melanom hastalarını tedavi etme potansiyeline sahip olduğunu ve akciğer, mesane ve böbrek tümörleri gibi diğer kanser türleri üzerinde de test edildiğini söyledi.

Araştırmacı, "Bu (aşı) kesinlikle hasta için özel olarak yapıldı, bunu bir sonraki hastaya verip işe yaramasını bekleyemezsiniz. Gerçekten kişiselleştirilmiş bir aşı. Bunlar son derece tekniktir ve hasta için özenle üretilmiştir." dedi. 

Midede gaz oluşumu neden olur? Midede gaz oluşumu neden olur?

Uluslararası araştırmanın İngiltere deneylerinde melanom aşısı en az 60-70 hastanın üzerinde test edilecek.

MELANOM BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Peki, cilt kanseri olarak da bilinen ancak cilt kanserinin en ölümcül türlerinden olan melanomun belirtilerin nelerdir? Melanomun yaygın belirtileri;

-Yeni anormal ben,

-Büyüyor veya değişiyor gibi görünen mevcut bir ben,

-Normal ciltte değişiklik. 

Melanom ne kadar erken yakalanırsa tedavisi o kadar kolay olur ve tedavinin başarılı olma olasılığı da o kadar artar.

mRNA tabanlı aşının Aralık ayında yayınlanan Faz II araştırma sonuçları, ilaç tedavisiyle birlikte aşı olan ciddi yüksek riskli melanomlu kişilerin 3 yıl sonra ölme veya kanserin nüksetme riski, sadece ilaç tedavisi gören kişilere göre neredeyse yarı yarıya (%49) daha az olduğunu ortaya koydu. 

Editör: Hilal Bardakcı