EKONOMİ

Enflasyonda son durum! Aylık bazda yükseliş, yıllık bazda düşüş ne anlama geliyor?

TÜİK’in açıkladığı Eylül ayı enflasyon verileri, piyasa beklentilerini geride bıraktı. Ağustos'ta Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre %2,47, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %51,97 olarak kaydedilmişken, Eylül ayında bu oranlar sırasıyla %2,97 ve %49,38 olarak belirlendi. Gümüşhane Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mustafa Zuhal, yıllık bazda devam eden dezenflasyon sürecine dikkat çekerek değerlendirmelerde bulundu.

Berfin Bitirim - Özel Haber

TÜİK’in açıkladığı Eylül ayı enflasyon verileri, piyasa katılımcılarının beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre %2,47, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %51,97 olarak kaydedilmişti. Eylül ayında ise bu oranlar sırasıyla %2,97 ve %49,38 olarak belirlendi. Gümüşhane Üniversitesi iktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde görev yapan Doç. Dr. Mustafa Zuhal Aslında.com’a verileri değerlendirdi.

DÜŞÜŞ YAŞANIYOR

Doç. Dr. Mustafa Zuhal, Eylül ayı verilerinin yıllık bazda bir dezenflasyon sürecinin devam ettiğini gösterdiğini belirtti. "Ağustos ayı ile karşılaştırıldığında aylık bazda bir artış gözlemlenmesine rağmen, yıllık toplamda enflasyon oranlarında bir düşüş yaşanıyor" dedi.

Zuhal, Eylül ayında ana harcama grupları itibarıyla en yüksek artışın %14,21 ile eğitim sektöründe yaşandığını vurguladı. "Özellikle özel üniversitelerin eğitim ücretlerinde meydana gelen artışlar, endekse önemli derecede yansıdı. Eğitim ücretlerine bağlı fiyat ayarlamalarının etkisini birkaç ay daha hissedeceğiz" diye ekledi.

YUKARI YÖNLÜ BASKI DEVAM EDİYOR

Hizmetler sektöründe ulaştırma, lokanta ve oteller gruplarının aylık TÜFE oranlarına olumlu katkı sağladığını ifade eden Zuhal, "Ancak lokanta ve otellerin yıllık etkisine bakıldığında, TÜFE üzerinde yukarı yönlü baskının devam ettiğini görmekteyiz" dedi.

Eylül ayında Yİ-ÜFE'nin yıllık %33,09, aylık %1,37 artış gösterdiğini belirten Zuhal, "Tütün ürünlerinde aylık %8,30 ile en yüksek artış yaşanırken, kok ve rafine petrol ürünlerinde %5,51 ile en az artış gözlemlendi" dedi. Tütün grubunun aylık fiyat gelişmelerinin, önümüzdeki aylarda TÜFE üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceğine dikkat çekti.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Zuhal, Ukrayna savaşı ve Ortadoğu'daki gelişmelerin jeopolitik riski artırdığını belirterek, "Bu durum, emtia fiyatları üzerinden enflasyonist riskleri canlı tutmaktadır. Dezenflasyon sürecine girilmiş olsa da, enflasyon beklentileri ve jeopolitik gelişmeler hala dikkatle izlenmelidir" şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Mustafa Zuhal, fiyat hareketliliklerinin yakından takip edilmesi gereken harcama gruplarına dikkat çekerek, hem yıllık hem de aylık bazda temel gıda ve alkolsüz içeceklerin dezenflasyonist sürece olumlu katkı sunduğunu ifade etti.