EKONOMİ

Fahiş fiyatlarla vatandaşın belini bükenler yandı! Kanun yürürlüğe girdi...

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluğa ağır cezalar getiren yeni kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanun, piyasa dengesini bozucu faaliyetlere karşı 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar para cezası öngörüyor.

Berfin Bitirim-Muhabir

Uzun süredir üzerinde çalışılan ve fahiş fiyat artışlarını engelleyerek enflasyonun düşmesine katkı sağlayacak yeni kanun resmileşti. Türk Ticaret Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.

FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARINA AĞIR CEZALAR

Yeni düzenlemeye göre, üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapanlara, her ihlal için 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

STOKÇULUK İÇİN YÜKSEK CEZALAR

Piyasada darlık yaratıcı ve serbest rekabeti bozucu faaliyetlerde bulunanlar ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyenlere her ihlal için 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar ceza verilecek. Bu düzenleme, piyasa dengesini korumayı hedefliyor.

KANUNUN YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarını içeren yeni kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 1. maddesi 26 Nisan'dan itibaren uygulanacak olup, diğer hükümler yayım tarihinde, bazı hükümler ise altı ay sonra yürürlüğe girecek.

İŞ YERLERİNİ KAPATMA YETKİSİ

Ticaret Bakanlığı, bir takvim yılı içinde en az üç defa bu hükme aykırı hareket eden üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin iş yerlerini altı güne kadar kapatabilecek. Bu, caydırıcılığı artırmayı amaçlıyor.

İdari para cezalarının bir takvim yılına ilişkin toplam tutarı; küçük ölçekli işletmeler için 20 milyon lirayı, orta ölçekli işletmeler için 200 milyon lirayı ve büyük ölçekli işletmeler için 1 milyar lirayı geçemeyecek.

ÜRÜN GÜVENLİĞİ İHLALLERİNE YÖNELİK CEZALAR

Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu'nda yapılan değişiklikle, aykırı ürün ihraç edenlere 240 bin 566 liradan 2 milyon 405 bin 665 liraya kadar, diğer ihlallerde ise 96 bin 226 liradan 962 bin 265 liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Bu yeni kanun, piyasa dengesini korumak ve tüketicileri koruma altına almak amacıyla önemli adımlar içeriyor.