Uluslararası kuruluşlar, gazetecilerin güvenliğini sağlamak için acil adımlar atılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), 2024 yılı sonu raporunda, dünya genelinde 122 gazeteci ve medya çalışanının hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu ölümlerden büyük bir kısmının, Filistin'deki çatışmalarda meydana geldiği belirtildi. IFJ, Filistin’in bu yıl modern gazetecilik tarihinin en tehlikeli ülkelerinden biri haline geldiğini duyurdu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'den düşürülen Azerbaycan uçağına ilişkin açıklama Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'den düşürülen Azerbaycan uçağına ilişkin açıklama

GAZZE’DE ÖLÜMLER SÜRÜYOR

Raporda yer alan verilere göre, Filistin'de 7 Ekim 2023’te başlayan savaşın ardından, 147 Filistinli gazeteci öldü. Gazze'deki 5 gazeteci, İsrail’in hedef aldığı medya çalışanları arasında yer alarak, bu sayı toplamda 201'e yükseldi. Bu durum, Filistin'i gazeteciler için ölümcül bir bölge haline getirdi. İsrail'in, özellikle yazar, şair ve gazetecileri hedef aldığı belirtiliyor.

ORTA DOĞU’DAKİ ARTAN TEHLİKE

Orta Doğu, 2024’te gazetecilerin en çok öldüğü bölge olarak dikkat çekiyor. Rapora göre, Gazze ve Lübnan’da 64 Filistinli, 6 Lübnanlı ve 1 Suriyeli medya çalışanı hayatını kaybetti. Yıl boyunca Orta Doğu'da toplam 77 medya çalışanı öldü. Bölgedeki bu şiddet, uluslararası toplumun gazetecilerin güvenliğini sağlamak için acil bir bağlayıcı sözleşme kabul etme çağrılarına yol açtı.

DÜNYADA HAPİSTEKİ GAZETECİLERİN SAYISI ARTIYOR

IFJ'nin raporunda, hapisteki gazetecilerin sayısının da arttığına dikkat çekildi. Dünya genelinde 516 gazetecinin hapis olduğu bildirildi. En fazla gazetecinin hapiste olduğu ülkeler ise sırasıyla Çin (135), Filistin (59) ve Myanmar (44) olarak sıralandı. Asya-Pasifik bölgesinde 254 gazeteci cezaevinde bulunuyor. IFJ, gazetecilerin hapis olmasına ve ölümlerine göz yumulmaması gerektiğini vurguladı.

BM’NİN ACİL ADIMLAR ATMASI GEREKİYOR

IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger, 2024’te öldürülen medya çalışanları için taziye mesajı gönderirken, "Bu yüksek rakamın ardında 122 yarıda kalmış hikaye var" dedi. Gazeteci ölümlerinin cezasız kalmaması gerektiğine işaret eden Bellanger, Birleşmiş Milletler'e gazetecilerin güvenliğini sağlamak için bağlayıcı bir sözleşme kabul etme çağrısında bulundu.

 

Kaynak: Mehmet Beytul