Türkiye’de bir ilk olan bu cihaz, beyin sinyallerini yapay zekâ yardımıyla tercüme ederek insanların düşündüklerini ifade etme imkânı sunuyor.
Felçli bireyler için umut ışığı
Adli Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Türker Tuncer’in liderliğinde, 6 akademisyen ve 6 öğrenciden oluşan 12 kişilik ekip tarafından geliştirilen cihaz, özellikle konuşamayan ve tepki veremeyen bireylerin düşüncelerini anlamaya yönelik önemli bir çözüm sunuyor. Testlerde yüzde 90 başarı oranı yakalayan sistem, düşünceleri beyin sinyalleri üzerinden alıp yapay zekâ aracılığıyla çevirebiliyor.
Birden fazla alanda kullanılabilir
Sistemin kullanım potansiyeline değinen Doç. Dr. Tuncer, cihazın sağlık, savunma sanayi ve eğitim gibi birçok alanda fayda sağlayabileceğini belirtti. Tuncer, “Felçli hastalar, öğrenme zorluğu çeken bireyler ve stres kaynaklı sorunlar yaşayanlar için bu cihaz büyük bir çığır açabilir. Savunma sanayinde de kullanılabilecek bu cihaz, pilot ve sürücülerin anlık stres ve sağlık durumlarını takip edebilir. Ayrıca öğrenme güçlüğü çeken bireylerin sorunlarını tespit ederek, beyin haritası sunma hedefindeyiz” dedi.
Yüzde 90 başarı oranı ve küresel rekabet
Ekip, cihazın geliştirme sürecinde 20 farklı cümle kalıbı oluşturdu ve katılımcılardan bu cümleleri düşünmeleri istendi. Bu sırada EEG sinyalleri toplandı ve geliştirilen yapay zekâ ile yorumlandı. Doç. Dr. Tuncer, “Yüzde 90’ın üzerinde başarı elde ettik ve sonuçlarımızı 2023 yılında SCI kapsamındaki bir dergide yayımladık. Dünyada ses getiren benzer çalışmalardan önce bu başarıyı yakaladık ve Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.
Cihazın daha fazla cümle kalıbını yorumlayabilecek şekilde geliştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca disleksi ve öğrenme güçlüğü yaşayan bireyler için yeni çözümler sunulması planlanıyor. Ekip, bu çalışmayla Türkiye'deki bilimsel yeniliklere öncülük etmeye devam edeceklerini vurguluyor.