Yeni bir araştırma, dünya genelinde şişelenmiş ve musluk sularında zehirli maddelerin yaygın olduğunu ortaya koydu. Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Okyanusya'dan alınan örneklerde, yüzde 99’un üzerinde Perflorooktanoik Asit (PFOA) ve Perflorooktan Sülfonat (PFOS) tespit edildi. Bu kimyasallar, endüstride yaygın olarak kullanılan ve “sonsuz kimyasallar” olarak bilinen perfloroalkil maddeler (PFAS) kategorisine giriyor. Bu maddeler doğada çözünmedikleri için çevrede ve su kaynaklarında birikiyor.
MUSLUK SUYUNDA DA BULUNDU
Araştırmaya göre, musluk suyu da değişen seviyelerde PFAS içeriyor. İngiltere'nin Birmingham ve Çin'in Shenzhen kentlerinde yapılan testler, İngiliz sularında daha düşük seviyeler tespit edilse de, her iki ülkede de bu kimyasalların bulunduğunu gösterdi. Ancak suyu filtrelemek veya kaynatmak, bu maddelerin yüzde 50 ila 90'ını azaltabiliyor.
Birmingham Üniversitesi'nden Profesör Stuart Harrad, bulguların, PFAS'ın içme sularında yaygın olduğunu ve basit arıtma yöntemlerinin bu maddelerin seviyelerini azaltmada etkili olduğunu vurguladı. Harrad, “Su filtreleme sürahisi kullanmak ya da suyu kaynatmak, bu maddelerin önemli bir kısmını ortadan kaldırıyor. Mevcut seviyeler genellikle büyük bir sağlık riski oluşturmasa da, sürekli izleme ve düzenlemeler halk sağlığını korumak için çok önemli” dedi.
ÖNLEM ALINMASI GEREKİYOR
Araştırmada doğal maden suyunun, arıtılmış suya göre daha yüksek PFAS konsantrasyonlarına sahip olduğu tespit edildi. Bu maddelerin çevreye yayılmasının önüne geçmek için önlemler alınması gerektiği belirtilirken, su arıtma yöntemlerinin kullanılmasının tüketici sağlığını korumada önemli bir adım olduğu vurgulandı.