Batı Karadeniz’in tek antik tiyatrosu olarak bilinen Konuralp Antik Tiyatrosu’nda arkeologlar, tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Son keşifler arasında yer alan tiyatro bileti, 2,3 santimetre çapında ve 0,3 santimetre kalınlığında, yuvarlak para formunda pişmiş topraktan yapılmış bir eser. Eserin ön yüzünde siyah firniş üzerine kazıma tekniğiyle işlenmiş gül motifi yer alırken, arka yüzünde ise oturma sırasını ifade eden Roma rakamı “V” (5) bulunuyor. Biletin, Erken Roma Dönemi’ne ait olduğu ve o dönemde tiyatro oyunlarında bilet sisteminin kullanıldığını gösterdiği belirtiliyor.
Dionysos’a ait asa başı bulundu
Kazılarda ayrıca antik Yunan ve Roma mitolojisinde şarap ve eğlence tanrısı Dionysos ile ilişkilendirilen sembolik bir asa başı olan Thyrsus da gün yüzüne çıkarıldı. Thyrsus, uzun bir sopa üzerine bağlanmış enginar, kozalak ve sarmaşık ya da asma dallarıyla süslenmiş bir asa olarak biliniyor.
Kazı çalışmalarını yürüten Konuralp Müze Müdürü İhsan Aslan, bulunan eserlerle ilgili detaylı bilgi verdi. Aslan, “Eserler, antik dönemde tiyatro kültürünün ve mitolojik inanışların ne denli önemli olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Tiyatro biletinin, oyunlar sırasında biletleme sisteminin varlığını göstermesi oldukça dikkat çekici” dedi.
Kazılarda afrodit heykelciği de ortaya çıkarıldı
Bunların yanı sıra, bir Afrodit heykelciği de kazılarda ortaya çıkarılan önemli eserler arasında yer aldı. Heykelciğin, Roma dönemi kadın heykellerine özgü detaylara sahip olduğu ve Arles tipi olarak bilinen bir formu yansıttığı belirtildi.
Kazı çalışmalarının devam ettiği Konuralp Antik Tiyatrosu’nda, yeni buluntuların ortaya çıkarılması bekleniyor.