Bakan Uraloğlu, bu yatırımlarla hem mevcut üretim kapasitesinin artırılacağını hem de demir yollarında dışa bağımlılığın azaltılacağını vurguladı.
Yeni fabrikalar, Türkiye'nin farklı şehirlerinde hayata geçirilecek:
Eskişehir: Milli Elektrikli Lokomotif İmalat ve Elektrik Sistemleri Fabrikası
Sakarya: Milli Elektrikli Tren Seti İmalat ve Test Fabrikası
Sivas: Milli Raylı Sistem Araçları Parça İmalat Fabrikası
Bakan Uraloğlu, bu projelerin 2025 yılında temelinin atılacağını belirterek, "Yatırım Programımız çerçevesinde, yerli ve milli üretimle demir yollarında modernleşmeyi ve yerli araçların sayısını artırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, Milli Yük Vagonu, Elektrikli Tren Seti, Eskişehir-5000 Elektrikli Ana Hat Lokomotifi ve Milli Elektrikli Hızlı Tren gibi projelere öncelik veriyoruz" dedi.
Güneş enerjisi ile çevreci üretim
Sivas’ta yer alan TÜRASAŞ fabrikalarında, enerji verimliliğine yönelik önemli bir proje de devreye alınacak. Fabrika çatılarına güneş enerji santralleri kurulacağını açıklayan Uraloğlu, "Kendi elektriğini üreten, çevre dostu ve sürdürülebilir bir üretim için büyük bir adım atıyoruz. Bu proje, enerji yoğunluğunu azaltma politikamızla tamamen uyumlu" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin raylı sistem imalatında 100 yılı aşan birikimine dikkat çeken Uraloğlu, TÜRASAŞ’ın sektördeki en büyük temsilci olduğunu belirterek, bu adımlarla üretimde kalıcı ve güçlü bir büyüme hedeflediklerini söyledi.