BİLİM, TEKNOLOJİ

Sanatın Yeni Boyutu: Yapay Zeka ile Hareketli İmge Atölyesi

İstanbul Dijital Sanat Festivali (İDAF) kapsamında gerçekleştirilen "Yapay Zeka ile Hareketli İmge Atölyesi", sanat dünyasına yeni bir bakış açısı getirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte, yapay zeka araçlarıyla sanatın kazanacağı yeni boyutlar incelendi.

Prof. Dr. Barış Atiker'in liderliğinde gerçekleşen atölyede, katılımcılara yapay zeka ile nasıl yeni imgeler oluşturabilecekleri gösterildi. Etkinliğin başlangıcında, tamamen yapay zeka ile oluşturulmuş bir müzik klibinin izlenmesiyle başlayan atölye, katılımcıların yönlendirmeleriyle "buzullarda çilek kostümü giymiş ve gitar çalan bir kedi figürü" gibi ilginç bir imgenin oluşturulmasına odaklandı.

Prof. Dr. Atiker, yapay zeka aracı Runway'i kullanarak, sanatın gelecekte nasıl şekillenebileceğini katılımcılara aktardı. Yapay zeka ile üretilen içeriklerin uzun ve gerçekçi olma potansiyeline vurgu yaparak, teknolojinin sanat dünyasında devrimsel bir etki yarattığını belirtti.

Özellikle görsel anlamda yapay zekanın etkisinin arttığını vurgulayan Atiker, bunun tasarım süreçlerinde ekipman ihtiyacını azaltacağını ifade etti. Ancak, teknolojik gelişmelerin kendinden öncekileri tamamen ortadan kaldırmadığını ve adaptasyonun önemine değindi. Tasarımcıların, teknolojik gelişmelere hızla adapte olmalarının ve yeni araçlarla yeni şeyler üretme yeteneğini geliştirmelerinin önemine vurgu yaptı.

İstanbul Dijital Sanat Festivali, çocuk ve gençlik atölyelerinden panellere, görsel ve işitsel performanslara kadar geniş bir yelpazede etkinliklere ev sahipliği yaparak dijital sanatın önemine dikkat çekiyor. Bu tür etkinlikler, sanatın teknolojiyle buluştuğu noktada yeni ufuklar açıyor ve sanatçıları, teknolojiyi yaratıcı bir şekilde kullanmaya teşvik ediyor.