Yaz aylarında artan sıcaklık ve nem, enfeksiyon hastalıklarının yayılmasına zemin hazırlıyor. Bu dönemde özellikle ishallerin arttığını belirten Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı (KLİMİK) Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, yiyeceklerin uygun koşullarda saklanmasının ve temiz su tüketiminin önemine dikkat çekti.

Afrika Birliği'nden maymun çiçeği uyarısı: Tüm dünyanın sorunu Afrika Birliği'nden maymun çiçeği uyarısı: Tüm dünyanın sorunu

YAZ AYLARINDA İSHAL VAKALARINDA ARTIŞ

Prof. Dr. Yavuz, yaz aylarında ishalli hastalıkların yaygınlaştığını ve bunun mevsimsel bir artış olduğunu ifade ederek, "Gıdaların uygun koşullarda saklanamaması, yüksek sıcaklıklar ve su sistemlerinin kontaminasyonu nedeniyle salgınlar görülebilir," dedi. Prof. Dr. Yavuz, özellikle gıda güvenliği ve temiz su tüketiminin bu hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynadığını vurguladı.

SİVRİSİNEKLER HASTALIK TAŞIYOR

Prof. Dr. Yavuz, şu anda asıl endişe duydukları konunun sivrisineklerden bulaşan viral hastalıklardan Batı Nil ateşi ve Dang humması olduğunu belirtti. Yavuz, her iki hastalığa da neden olan sivrisinek türlerinin Türkiye'de bulunduğunu, Batı Nil ateşi virüsünü taşıyan türün yıllardır ülkemizde görüldüğünü ve en son 2019’da İstanbul’da bir salgına yol açtığını hatırlattı. Geçen yıl Yunanistan’da 100’den fazla vaka bildirildiğini de ekledi.

Dang hummasının ise Avrupa ve İran’da yaygınlaştığını ifade eden Yavuz, bu bölgelere seyahat edenlerin hastalığı Türkiye'ye taşıma potansiyelinin yüksek olduğunu belirtti. Dang hummasının vektör sivrisinek Aedesler’in Türkiye’de de bulunması nedeniyle toplum içinde yayılma riski taşıdığını söyledi.

SİVRİSİNEK TÜRLERİNİN KONTROLÜ

Küresel ısınma nedeniyle sivrisineklerin yaşadıkları bölgelerin değişim gösterdiğini ve virüs bulaştırabilen türlerin Türkiye’de de tespit edildiğini belirten Yavuz, “Batı Nil ateşi, İstanbul'da 2019'da salgın yapmıştı. Merkezi sinir sistemini tutabilen, yani menenjite neden olabilen tehlikeli bir hastalık. Bunu çok yakın takip etmemiz gerekiyor. Bir grup sivrisinekten (Culex türü) bulaşabiliyor. Yine Aedes türü sivrisinekten, ki bu tür İstanbul'da da tespit edilmiş durumda, Dang humması hem İran'da hem Avrupa'da tanımlandı. Bizde de tanımlanmasından çok korktuğumuz bir virüs,” dedi.

Yavuz, sivrisineklerden bulaşan hastalıklarla mücadelede "Tek Sağlık" yaklaşımının önemine vurgu yaptı. Bu yaklaşım, sadece insan sağlığı değil, hayvan sağlığı ve çevresel koşulları da kapsıyor. Prof. Dr. Yavuz, hayvanlardaki enfeksiyonların insanlara bulaşabileceğini ve bu nedenle hayvan sağlığının da yakından takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: DHA