EKONOMİ

Sosyal medyadan yaşam koçluğu yapanlara vergi incelemesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal medya üzerinden mentörlük, meditasyon, mindfulness, terapi ve benzeri danışmanlık hizmetlerinden gelir elde eden ancak bu kazançlarını beyan etmeyen kişilere yönelik vergi denetimlerini artırdı.

Sosyal medya ve dijital platformlardan elde edilen kazançları sürekli izleyen Bakanlık, bu gelirleri beyan dışında bırakanları birer birer tespit ediyor. Son dönemde sosyal medya aracılığıyla hızla büyüyen ve yaygınlaşan danışmanlık hizmetleri de mercek altına alındı.

Vergi bilincini yükseltmek ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek amacıyla başlatılan incelemeler, sosyal medya ve dijital platformlardan gelir elde edenlere yönelik kapsamlı bir denetim sürecini içeriyor. 

BAKANLIK VERGİ DENETİMİNDE

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi uyumunu sağlamak için önemli adımlar atıldığını belirterek, özellikle internet üzerinden yapılan bireysel danışmanlık, koçluk, terapi, mentörlük, doğum destekçisi ve benzeri hizmetlerden elde edilen gelirlerin takibe alındığını duyurdu. 

Bakan Şimşek, bu alanda 2022-2023 yıllarına ait vergi beyanlarında eksiklikler tespit edilen mükelleflerle ilgili denetimlerin devam edeceğini açıkladı.

KAYIT DIŞI KAZANÇLAR ORTAYA ÇIKIYOR

Sosyal medya aracılığıyla hızla büyüyen ve yaygınlaşan danışmanlık sektöründeki gelirler, banka hesap hareketleriyle karşılaştırılarak beyanlarla uyumsuzluklar tespit ediliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu gelirleri beyan etmeyen veya eksik bildiren kişileri tespit etmek için detaylı incelemeler yapıyor. 

KOLAY VERGİLENDİRME YÖNTEMİ GETİRİLMİŞTİ

Bakanlık, sosyal medyada gelir elde edenlerin defter tutma ve belge düzenleme gibi vergisel yükümlülüklerini yerine getirme konusunda uyumsuzluklar tespit edince, bu gelirlerin vergilendirilmesi için kolaylaştırılmış bir yöntem getirmişti.

2024 yılı itibarıyla, internet üzerinden elde edilen gelirler için banka hesapları üzerinden yüzde 15 gelir vergisi tevkifatı uygulanmaya başlanmıştı. Ancak, bu gelirlerin yıllık 3 milyon lirayı aşması durumunda mükelleflerin yıllık beyanname vermesi gerekiyor. 

UYUM GÖSTERENLERE CEZA İNDİRİMİ

Bakan Şimşek, vergi denetimlerinde uyum gösteren mükelleflerin daha az ceza ödeyeceğini vurguladı. Vergi beyannamesinde hatalar yapan ya da beyan etmeyen mükellefler, izaha davet edilerek durumlarını düzeltme fırsatı bulacak. Uyum göstermeyenler ise daha ağır vergi incelemelerine tabi tutulacak.