EKONOMİ

TCMB PPK Özeti yayımlandı: 'Sıkı duruş' mesajı verildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetinde, hizmet sektöründeki fiyatlama davranışının enflasyon üzerinde uzun vadeli etkiler yaratabileceğini belirtti. TCMB, enflasyon beklentileri hedeflenen aralığa ulaşana kadar sıkı para politikasının sürdürüleceğini vurguladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 23 Temmuz'da gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetini yayımladı. Özette, özellikle hizmet enflasyonundaki katılık ve fiyatlama davranışlarının enflasyon üzerindeki uzun vadeli etkileri vurgulandı. PPK özetinde, "Hizmet sektöründe hâkim olan fiyatlama davranışı, enflasyonun uzun bir süre yüksek seyretmesine neden olmaktadır" denildi.

Merkez BankaSı, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana, beklentiler öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası sürdürüleceği mesajını verdi.

YAVAŞLAYABİLECEĞİ ÖNGÖRÜLÜYOR

PPK özetinde, "Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Haziran ayında yıllık enflasyon, temel mal grubunda yüzde 50,6 iken hizmet sektöründe yüzde 95,3 olarak gerçekleşmiştir. Bu durum, özellikle kira gibi belirli hizmet kalemlerinde enflasyonun yüksek seyretme riskini artırmaktadır" ifadelerine yer verildi. Kira artış oranlarının, yeni ve yenilenen sözleşmelerde düşüş göstermesiyle birlikte, TÜFE’deki yıllık kira enflasyonunun önümüzdeki dönemde yavaşlayabileceği öngörülüyor. Ancak, kira enflasyonunun yüksek seviyesini koruması bekleniyor.

ÜNİVERSİTE ÜCRETLERİ

Ulaştırma hizmetleri fiyatlarının, bayramın da etkisiyle haziran ayında belirgin bir artış kaydettiği belirtilirken, haberleşme hizmetlerinde de cep telefonu ve internet ücretlerindeki artışlar dikkat çekiyor. Eğitim hizmetlerinde ise, özel okullara ilişkin ücret güncellemelerinin tüketici enflasyonu üzerindeki etkisinin yaz aylarında kademeli olarak yavaşlayacağı değerlendiriliyor. Öte yandan, eğitim hizmetleri enflasyonunda eylül ayında özel üniversite ücretlerine bağlı fiyat ayarlamalarının etkisinin hissedileceği not edilmelidir.

Yurt içi üretici fiyatları haziran ayında yüzde 1,38 oranında artarken, yıllık enflasyon yüzde 50,09’a geriledi. Küresel emtia fiyatlarındaki gerileme ise haziran ayında devam etti. Brent ham petrol fiyatlarının temmuz ayında artış gösterdiği gözlemlendi.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Temmuz ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, enflasyon beklentileri tüm vadelerde düşüş gösterdi. Ancak, mevcut seviyeler enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü risk teşkil etmeye devam ediyor. Temmuz ayında aylık enflasyonun, yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki gelişmeler nedeniyle geçici olarak artacağı öngörülüyor. Enerji fiyatlarındaki artışın, özellikle elektrik ve akaryakıt fiyatlarındaki düzenlemelerle birlikte, temmuz ayında belirgin bir şekilde yükseleceği ifade edildi.