EKONOMİ

Ticaret Bakanlığı'ndan yeni düzenleme! Elektrikli araç ithalatı ve satışı kuralları...

Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı yeni tebliğ ile elektrikli araç ithalatı ve satışında tüketiciyi koruyan düzenlemeler genişletildi. İthalatçılar, 7 bölgede 20 servis istasyonu kurmak ve çağrı merkezi açmak zorunda olacak.

Elektrikli araçların trafikte daha fazla yer almasıyla birlikte, ithalat ve satışına ilişkin düzenlemeler de yenileniyor. Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı "Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu yeni düzenleme ile elektrikli otomobil ithalatı ve satışına ilişkin tüketici haklarını koruyan kurallar genişletildi. Ayrıca hibrit araçlar için de yeni ithalat koşulları getirildi.

20 SERVİS İSTASYONU

Yeni düzenlemeye göre, eşya taşıyan elektrikli araçlar ve harici şarj edilebilir elektrikli araçları ithal eden firmalar, Türkiye’nin 7 bölgesinde toplamda 20 servis istasyonu kurmak zorunda olacak.

Araç üreticilerinin Türkiye'de yerleşik yetkili temsilcisi olması ve her marka için bir çağrı merkezi kurulması gerekiyor. Ayrıca üreticilerin Türk Standardları Enstitüsü’nden (TSE) gerekli belgeleri alması da zorunlu hale getirildi.

İZİN BELGESİ ŞARTI

Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması kapsamına girmeyen ülkelerden getirilen elektrikli araçlar için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan veya yetkilendirilen kurum ve kuruluşlardan izin belgesi alınması gerekecek.

Yeni düzenlemeye tabi olan araçların ithalatında herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına, 30 günlük bir geçiş süresi tanındı.

BAKANLIK AÇIKLAMASI

Bakanlık yetkilileri, piyasaya güvenli ürünlerin arzını sağlamak, ürünlerin yaşam döngüsü boyunca takibini gerçekleştirmek ve tüketicinin korunmasını garanti altına almak amacıyla, ithalat politikalarının etkin şekilde uygulanmaya devam edeceğini açıkladı.

Geçtiğimiz yıl sonunda yürürlüğe giren ilk düzenlemeyle, Çinli üreticilerin yeni elektrikli araç modellerini Türkiye’ye ithal etmeleri zorlaşmıştı. Özellikle Türkiye'de geniş bir satış ağı bulunmayan Çinli markalar, bu yeni düzenleme ile karşı karşıya kalmıştı.