EKONOMİ

Uygunsuz ürünlere 9 ayda 82,7 milyon lira ceza yağdı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yılın ilk dokuz ayında 26 bin 763 piyasa gözetimi ve denetim gerçekleştirdi. Bu denetimler sonucunda uygunsuz ürünler nedeniyle üretici, ithalatçı, dağıtıcı ve satıcılara toplam 82 milyon 688 bin 994 lira idari para cezası kesildi. Bakanlık, dijitalleşme ile denetim süreçlerini hızlandırarak, piyasa güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yılın ilk dokuz ayında toplamda 26 bin 763 gözetim ve denetim faaliyeti gerçekleştirdi. Bu süreçte uygunsuz ürünler nedeniyle imalatçı, ithalatçı, dağıtıcı ve satıcılara toplamda 82 milyon 688 bin 994 lira idari para cezası kesildi. Denetimlerin dijitalleşmesiyle süreçler anlık olarak izleniyor ve raporlanıyor. Böylece denetim faaliyetleri daha hızlı ve etkin bir şekilde yürütülüyor, mükerrer denetimlerin ve gereksiz numune alımının önüne geçiliyor.

DENETİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bakanlık bünyesindeki Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenliği Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde piyasa gözetimi ve denetimini sürdürüyor. Bu kapsamda, yılın ilk dokuz ayında 15 bin 35 ürün ve 6 bin 420 hizmet yeri denetimden geçti. Elektrikli ekipmanlar ve asansörler en çok denetim yapılan ürün grubu olurken, güvensizlik şüphesi taşıyan 396 ürün teste gönderildi, 369 ürün ise aykırılıkları gidermeleri için süre tanındı.

Bakanlık ayrıca, 101 farklı marka-model ürün hakkında güvensizlik kararı verdi ve bu ürünlerin piyasadan toplatılmasını sağladı. Toplatılan ürünler arasında kablo, LED panel, elektrikli battaniye ve motosiklet kaskı gibi pek çok ürün yer aldı. Denetimlerde ithal ürünlere de ağırlık verildi ve toplam denetimlerin yüzde 56'sı ithal ürünlere yönelik yapıldı. Bu sayede, güvensiz ithal ürünlerin iç piyasaya girişi engellenerek yerli üreticiler haksız rekabetten korundu.

Denetimlerin yanı sıra, bilgilendirme faaliyetlerine de önem veren Bakanlık, 4 bin 448 ürün ve 860 hizmet yeri için firma ziyaretleri yaparak, yerli üreticilere ve ithalatçılara mevzuat yükümlülükleri hakkında bilgi verdi. Bu faaliyetlerde, ürünlerin tüketici güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde tasarlanması ve üretilmesi gerektiği vurgulandı.