Tuğçe Huy / Muhabir
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ni yayımladı. Verilere göre, maddi ve sosyal yoksunluk oranı 2023 yılında yüzde 14,4 iken, 2024 yılında 1,1 puanlık düşüşle yüzde 13,3’e geriledi. Bu oran, bireylerin belirli ekonomik ve sosyal temel ihtiyaçlarını karşılayamayanların oranını ifade ediyor.
HANGİ KRİTERLER ESAS ALINDI?
Maddi ve sosyal yoksunluk oranının hesaplanmasında otomobil sahipliği, beklenmedik harcamaları yapabilme, konut ihtiyaçlarını karşılama gibi unsurlar hane düzeyinde değerlendirildi. Birey düzeyinde ise internet erişimi, düzgün ayakkabıya sahip olma, sosyal etkinliklere katılım gibi kriterler esas alındı.
SÜREKLİ YOKSULLUK ORANI ARTTI
Sürekli yoksulluk oranı, 2024 yılı verilerine göre yüzde 13,7 olarak kaydedildi. Bu oran, bireylerin dört yıllık bir süreçte, medyan gelirin yüzde 60’ının altında kalan bir gelir düzeyinde, en az iki yıl bulunmuş olmalarını kapsıyor. Sürekli yoksulluk oranı, geçen yıla göre 0,7 puanlık artış gösterdi.
GÖRELİ YOKSULLUKTA BÖLGESEL FARKLILIKLAR
Eşdeğer hane halkı gelirinin yüzde 50’si baz alınarak hesaplanan göreli yoksulluk oranı, bölgesel bazda önemli farklılıklar gösterdi. "Gaziantep, Adıyaman, Kilis" yüzde 4,7 ile göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu bölge olarak belirlendi. En yüksek oran ise yüzde 14,6 ile "Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir" bölgesinde kaydedildi.
HANELERİN MADDİ YÜKÜ AZALDI
Taksit ve borç ödeme yükü 2024 yılında bir miktar azaldı. Nüfusun yüzde 56,8’i borç veya taksit ödemesi olduğunu belirtirken, bu ödemelerin yüzde 12,5’i için ciddi bir yük oluşturduğu ifade edildi.
SOSYAL DIŞLANMA RİSKİ
Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altındaki bireylerin oranı yüzde 29,3 olarak hesaplandı. Bu oran, özellikle 0-17 yaş grubunda yüzde 38,9 gibi yüksek bir seviyede. Nüfusun yüzde 74,8’i ise son dört yılda hiçbir zaman yoksulluk sınırının altında bulunmadığını beyan etti.
KONUT SAHİPLİĞİ ORANI
Konut sahibi olanların oranı, 2024 yılında yüzde 56,1 olarak hesaplandı. Kirada oturanların oranı yüzde 28, kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise yüzde 15 oldu.