SAĞLIK

Sakarya'da maymun çiçeği virüsü karantinası iddiası! Sağlık müdürlüğünden önemli açıklama...

Sakarya'da Senagalli bir hastanın maymun çiçeği virüsü şüphesi ile karantinaya alındığı iddia edilmişti. Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü konuya ilişkin açıklama yaparak, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.

Afrika bölgesi dışındaki ilk Maymun çiçeği virüsü (mpox) vakası İsveç'te tespit edildi. Bu gelişmenin ardından Pakistan'da da 3 kişide hastalık olduğu açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüsten etkilenen ülkelere "birlikte hareket etme" çağrısı yaparken, sosyal medyadan paylaşılan bir görsel Türkiye'de yaşayan vatandaşların paniğe kapılmasına neden oldu.

SAKARYA'DA MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ KARANTİNA İDDİASI

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne öğlen saatlerinde getirilen Senegal uyruklu bir kişinin, cildinde kabarıkların bulunmasının ardından Maymun Çiçeği virüsü şüphesiyle karantina altına alındığı iddiası sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri olurken, korkulu vatandaşlar yetkililerden gelecek açıklamayı dört gözle beklemeye başladı.

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA GELDİ

İddiaların ardından Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. Sakarya'da karantina iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade edilirken, habelere konu olan Senagalli hastanın Kelebek Hastalığı olarak da bilinen Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastası olduğu bilgisini verdi.

Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü'nün açıklaması şu şekilde:

"Çeşitli medya organlarında yer alan 'Sakarya'da maymun çiçeği şüphesi ile bir kişi karantinaya alındı!' başlıklı haberlerin ardından kamuoyunu bilgilendirmek üzere açıklama yapma gereği görülmüştür.

Basında yer alan habere konu olan Senegal uyruklu Hastanın öyküsünde iki yıldır devam eden ve halk arasında Kelebek Hastalığı olarak da bilinen Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastası olduğu belirlenmiştir, hastanın SLE tedavisi devam etmektedir.

Hasta, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları tarafından değerlendirilmiş olup, iddialarda belirtilerin M çiçeği (mpox) olarak bilinen hastalıkla uyumlu olmadığı anlaşılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."