Sağlık çalışanlarında travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) belirtilerini hafifletmek için 20 dakikalık Tetris oynamanın, altı aya kadar süren olumlu etkiler yarattığı tespit edildi. İsveçli araştırmacıların yürüttüğü çalışmaya göre, bu ikonik oyun travmatik anıların görsel canlanmalarını engelleyerek, rahatsız edici flashback'leri azaltıyor.

Araştırmada, COVID-19 pandemisi sırasında iş kaynaklı travma yaşayan 164 sağlık çalışanı yer aldı. Katılımcılar, beş hafta boyunca travmatik anılarını ve flashback'lerini günlük olarak kaydetti. Deneyde, katılımcıların yarısı travmatik anılarını hatırlamaya teşvik edildikten sonra 20 dakika Tetris oynadı, diğer yarısı ise felsefe ile ilgili bir podcast dinledi.

Resim 2024 09 27 123253374

RAHATSIZ EDİCİ ANILARINI YÜZDE 85,9 ORANINDA AZALTTI

Sonuçlar, Tetris oynayan grubun rahatsız edici anılarını yüzde 85,9 oranında azalttığını gösterdi. Beş haftalık süreçte Tetris oynayan katılımcıların yarısında flashback'lerin tamamen kaybolduğu gözlemlendi. Araştırma sonunda bu grup, haftada ortalama sadece bir travmatik anı yaşarken, podcast dinleyen grup haftada beş flashback yaşadı.

Takip değerlendirmeleri, üç ve altı ay sonra yapıldığında, Tetris oynayanların işte daha iyi performans sergilediği ve genel yaşam fonksiyonlarının daha iyi olduğu görüldü. Ayrıca, bu grubun tükenmişlik, dikkat ve hafıza sorunları yaşama olasılığı da daha düşüktü.

Resim 2024 09 27 123316610

Düşük doz akciğer tomografisi ile akciğer kanseri erken teşhis edilebiliyor Düşük doz akciğer tomografisi ile akciğer kanseri erken teşhis edilebiliyor

BİRÇOK İNSAN FAYDA GÖREBİLİR

Araştırmayı yöneten Profesör Emily Holmes, bu kadar kısa bir müdahalenin, terapist eşliğinde travmayı derinlemesine tartışmadan da bu denli etkili olmasının kendilerini şaşırttığını belirtti. Holmes, "Eğer böyle bir etki günlük yaşamda kullanılabilecek basit araçlarla elde edilebiliyorsa, birçok insanın fayda görebileceği erişilebilir bir yöntem olabilir," dedi.

Kaynak: aslinda.com